TECHNIK PSZCZELARZ,PSZCZELARZ (R.04 - Prowadzenie produkcji pszczelarskiej) Egzamin Teoretyczny CZERWIEC 2014.pdf

(437 KB) Pobierz
Nazwa kwalifikacji:
Prowadzenie produkcji pszczelarskiej
Oznaczenie kwalifikacji:
R.04
Wersja arkusza:
X
Arkusz zawiera informacje prawnie chronione
do momentu rozpocz cia egzaminu
R.04-X-14.05
Czas trwania egzaminu:
60 minut
Uk ad graficzny © CKE 2013
EGZAMIN POTWIERDZAJ CY KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
Rok 2014
CZ
PISEMNA
Instrukcja dla zdaj cego
1. Sprawd , czy arkusz egzaminacyjny zawiera
9
stron. Ewentualny brak stron lub inne usterki zg o
przewodnicz cemu zespo u nadzoruj cego.
2. Do arkusza do czona jest KARTA ODPOWIEDZI, na której w oznaczonych miejscach:
wpisz oznaczenie kwalifikacji,
zamaluj kratk z oznaczeniem wersji arkusza,
wpisz swój numer
PESEL*,
wpisz swoj dat urodzenia,
przyklej naklejk ze swoim numerem
PESEL.
3. Arkusz egzaminacyjny zawiera test sk adaj cy si z 40 zada .
4. Za ka de poprawnie rozwi zane zadanie mo esz uzyska
1 punkt.
5. Aby zda cz
pisemn egzaminu musisz uzyska co najmniej
20 punktów.
6. Czytaj uwa nie wszystkie zadania.
7. Rozwi zania zaznaczaj na KARCIE ODPOWIEDZI d ugopisem lub piórem z czarnym tuszem/
atramentem.
8. Do ka dego zadania podane s cztery mo liwe odpowiedzi: A, B, C, D. Odpowiada im nast puj cy
uk ad kratek w KARCIE ODPOWIEDZI:
A
B
C
D
9. Tylko jedna odpowied jest poprawna.
10. Wybierz w a ciw odpowied i zamaluj kratk z odpowiadaj c jej liter – np., gdy wybra e
odpowied „A”:
A
B
C
D
11. Staraj si wyra nie zaznacza odpowiedzi. Je eli si pomylisz i b dnie zaznaczysz odpowied , otocz
j kó kiem i zaznacz odpowied , któr uwa asz za poprawn , np.
A
B
C
D
12. Po rozwi zaniu testu sprawd , czy zaznaczy e wszystkie odpowiedzi na KARCIE ODPOWIEDZI
i wprowadzi e wszystkie dane, o których mowa w punkcie 2 tej instrukcji.
Pami taj, e oddajesz przewodnicz cemu zespo u nadzoruj cego tylko KART ODPOWIEDZI.
Powodzenia!
* w przypadku braku numeru
PESEL
– seria i numer paszportu lub innego dokumentu potwierdzaj cego to samo
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
Zadanie 1.
Do jakiego zjawiska podczas dojrzewania zbó ozimych mo e doj
i ciep ej pogody?
A.
B.
C.
D.
Porastania.
Wylegania.
Wyprzenia.
Wysmalenia.
w okresie d ugotrwa ej deszczowej
Zadanie 2.
Najlepszy przedplon dla rzepaku ozimego to
A.
B.
C.
D.
rzepak.
pszenica.
buraki pastewne.
wczesne ziemniaki.
Zadanie 3.
Wykaszanie ro linno ci ze skarp i dna rowu melioracyjnego nale y do obowi zków
A.
B.
C.
D.
wa
wa
wa
wa
ciwego lokalnie starosty.
ciwego lokalnie wójta gminy.
ciciela i u ytkownika gruntów.
ciwego inspektora ochrony rodowiska.
Zadanie 4.
W celu zwi kszenia wytrzyma o ci zbo a ozimego na wymarzanie nale y zastosowa nawo enie
A.
B.
C.
D.
azotem.
fosforem.
wapniem.
magnezem.
Zadanie 5.
Wapnowanie gleby pod plantacje koniczyny czerwonej nale y przeprowadzi
A.
B.
C.
D.
latem, dwa lata przed zasiewem.
jesieni , dwa lata przed zasiewem.
jesieni poprzedzaj c wiosenny zasiew.
latem poprzedzaj cym wiosenny zasiew.
Strona 2 z 9
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
Zadanie 6.
Podczas doboru rodków chemicznych zwalczaj cych owady nale y zwróci szczególn uwag na
A.
B.
C.
D.
okres karencji i prewencji dla pszczó .
rodzaj zastosowanego opryskiwacza.
faz rozwoju chronionych ro lin.
odleg o plantacji od lasu.
Zadanie 7.
Ile ro lin owsa g uchego mo e wyst pi na 1 m
2
plantacji nasiennej j czmienia zg oszonej do produkcji
nasion kategorii kwalifikowane?
A.
B.
C.
D.
10
20
30
40
Zadanie 8.
Je eli koniczyna czerwona jest uprawiana bez ro liny ochronnej, to pierwszym zabiegiem
piel gnacyjnym jest
A.
B.
C.
D.
wa owanie.
bronowanie.
w ókowanie.
rozgarnianie.
Zadanie 9.
Przez jak chorob zosta a zaatakowana ro lina, której d b o przedstawiono na rysunku?
A.
B.
C.
D.
Zgorzel.
Sporysz.
Ple
niegow .
Rdz wie cow .
Zadanie 10.
Kiszonk z kukurydzy sporz dza si
A.
B.
C.
D.
w silosach.
w kopcach.
w do ach ziemnych.
w zag bieniach terenu.
Strona 3 z 9
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
Zadanie 11.
Do pasz obj to ciowych soczystych nale :
A.
B.
C.
D.
burak pastewny, kiszonka z kukurydzy.
ziarno zbó , ruta poekstrakcyjna.
kiszonka CCM, pój o z otr b.
siano, s oma.
Zadanie 12.
Zapach st chlizny siana w stodole wiadczy o tym, e
A.
B.
C.
D.
jest ono wy ugowane przez deszcz.
zosta o ono zaatakowane przez szkodniki.
by o ono niedostatecznie wysuszone przed zwiezieniem.
by o ono poddane d u szemu dzia aniu promieni s onecznych.
Zadanie 13.
Dobra kiszonka zawiera du
A.
B.
C.
D.
octowego.
mlekowego.
mas owego.
chlebowego.
ilo
kwasu
Zadanie 14.
Jakie urz dzenie przedstawiono na rysunku?
A.
B.
C.
D.
Chwytak do bel.
Szarpak kiszonki.
Wycinak kiszonki.
Kopaczk elewatorow .
Zadanie 15.
Podczas post powania po stwierdzeniu wyst pienia choroby zaka nej zwierz t w gospodarstwie, nale y
się stosowa do polece
A.
B.
C.
D.
wójta.
inspekcji sanitarnej.
najbli szego lekarza weterynarii.
powiatowego lekarza weterynarii.
Strona 4 z 9
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
Zadanie 16.
Temperatura w tuczarni trzody chlewnej powinna wynosi
A.
B.
C.
D.
10 - 12°C
13 - 14°C
15 - 18°C
19 - 21°C
Zadanie 17.
Rombowate zaczerwienienia na powierzchni skóry wi to objawy
A.
B.
C.
D.
ró ycy.
pomoru.
ochwatu.
brucelozy.
Zadanie 18.
Oznakowanie wi zgodnie z zasadami identyfikacji i rejestracji oraz obrotu zwierz tami gospodarskimi
polega na
A.
B.
C.
D.
za o eniu opaski.
wytatuowaniu numeru identyfikacyjnego.
za o eniu na obu ma owinach usznych kolczyków.
za o eniu na praw ma owin uszn duplikatu kolczyka.
Zadanie 19.
Które pszczo y zaliczane s do grupy pszczó orientalnych?
A.
B.
C.
D.
W oskie.
Krai skie.
Kaukaskie.
Macedo skie.
Zadanie 20.
Do przenoszenia i magazynowania p ynnych pokarmów w obr bie uk adu pokarmowego pszczo y s u y
A.
B.
C.
D.
wole.
prze yk.
gardziel.
przed o dek.
Strona 5 z 9
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin