Broszura_dla_rodzicow.pdf

(2535 KB) Pobierz
Autorzy:
prof. Jadwiga Charzewska
1
dr Katarzyna Wolnicka
1
mgr Anna Taraszewska
1
dr Elżbieta Chabros
1
dr Renata Czarniecka
2
dr Dorota Trzcińska
2
mgr Joanna Jaczewska-Schuetz
1
mgr Bożena Wajszczyk
1
mgr Elżbieta Szafrańska
1
mgr Aleksandra Urbańska
1
Redakcja naukowa: dr Katarzyna Wolnicka
1
, prof. Jadwiga Charzewska
1
1
nstytut Żywności i Żywienia
I
im. prof. dra med. A. Szczygła w Warszawie
2
Akademia Wychowania Fizycznego
Józefa Piłsudskiego w Warszawie
© Copyright by Instytut Żywności i Żywienia 2013
Wszystkie prawa zastrzeżone. Przedruk i reprodukcja w jakiejkolwiek postaci całości lub części broszury bez pisemnej zgody
wydawcy są zabronione.
Broszurę opracowano w ramach Projektu KIK/34, zadanie 2 „Edukacja i wdrażanie zasad prawidłowego żywienia i aktywności
fizycznej w przedszkolach, szkołach: podstawowych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych oraz ocena wpływu tej edukacji na
sposób żywienia, stan odżywienia, aktywność fizyczną i poziom wiedzy dzieci i młodzieży”, nad którym patronat objął Minister
Edukacji Narodowej. Wydanie zrealizowano ze środków finansowych projektu „Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom
przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej” współfinansowanego przez Szwajcarię
w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.
Wydawca:
Instytut Żywności i Żywienia
ul. Powsińska 61/63, 02-903 Warszawa, www.izz.waw.pl
Spis treści
1.
Jedz codziennie różne produkty z każdej grupy
uwzględnionej w piramidzie
Elżbieta Szafrańska, Bożena Wajszczyk
2. Bądź codziennie aktywny fizycznie – ruch korzystnie
wpływa na sprawność i prawidłową sylwetkę
Elżbieta Chabros
3. Źródłem energii w twojej diecie powinny być głównie
produkty znajdujące się w podstawie piramidy
Anna Taraszewska
4
8
12
4. Spożywaj codziennie przynajmniej 3–4 porcje mleka lub pro-
duktów mlecznych, takich jak jogurty, kefiry, maślanka, sery
Aleksandra Urbańska, Jadwiga Charzewska
16
5.
Jedz codziennie produkty z grupy: mięso, jaja, ryby, nasiona
roślin strączkowych, orzechy – będącej źródłem białka
Katarzyna Wolnicka
19
6. Każdy posiłek powinien zawierać warzywa i owoce
Joanna Jaczewska-Schuetz
22
7.
Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych
Katarzyna Wolnicka
26
8. Ograniczaj spożycie cukru, słodyczy, słodkich napojów
Anna Taraszewska
9. Ograniczaj spożycie słonych produktów, odstaw solniczkę
Katarzyna Wolnicka
10. Pij codziennie odpowiednią ilość wody
Anna Taraszewska
11. Aktywność fizyczna twojego dziecka
Renata Czarniecka, Dorota Trzcińska
29
33
36
38
3
1
Jedz codziennie różne produkty
z każdej grupy uwzględnionej w piramidzie
Pierwsza zasada prawidłowego żywienia zarówno dla osób dorosłych, jak i dla dzieci i młodzieży, wskazuje na
konieczność urozmaicania codziennej diety w różne produkty ze wszystkich grup umieszczonych na kolejnych
piętrach piramidy zdrowego żywienia. Stosowanie się do tej zasady daje pewność, że wszystkie składniki będą
dostarczone organizmowi wraz z dietą.
Do prawidłowego wzrostu i rozwoju dziecka potrzeba różnych składników. Wśród nich są:
substancje dostarczające energii – przede wszystkim węglowodany i tłuszcze, sporadycznie białka;
substancje budulcowe – głównie białka, składniki mineralne i kwasy tłuszczowe;
substancje regulujące – witaminy i składniki mineralne oraz niektóre białka wchodzące w skład enzymów i hormonów.
Nie ma jednego czy kilku cudownych produktów spożywczych, które dostarczyłyby wszystkich tych składników we właści-
wych ilościach i proporcjach, Jedynym sposobem na ich odpowiednią ilość dla utrzymania zdrowia i formy jest urozmaicona dieta.
4
W piramidzie prawidłowego żywienia produkty spożywcze po-
dzielone są na 5 grup produktów spożywczych. Każda
grupa
jest ważna, gdyż
stanowi źródło różnorodnych, cennych
dla zdrowia składników.
Produkty Zbożowe
(mąki,
kasze, ryż, płatki, pieczywo i makarony)
są głównym źródłem energii, dostarczają witamin z grupy
B, składników mineralnych (głównie magnezu i cynku) oraz
błonnika pokarmowego. Szczególnie polecane jest pieczywo
z mąk pełnoziarnistych, grube kasze, płatki naturalne – pro-
dukty te zawierają znacznie więcej składników mineralnych
i błonnika, np. bułka grahamka ma trzy razy więcej błonnika
i magnezu niż zwykła kajzerka.
Warzywa i owoce
są źródłem błonnika pokarmowego, wielu witamin i składni-
ków mineralnych oraz innych substancji biologicznie aktyw-
nych, które mają dobroczynne działanie na organizm, np.
likopen zawarty w pomidorach. Warzywa powinny być spo-
żywane codziennie do wszystkich posiłków i jako przekąski.
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin