Warzenie Piwa Brewkit.pdf
(
767 KB
)
Pobierz
Warzenie piwa „Brewkit”
Sprzęt którego potrzebujemy:
•
•
•
•
•
•
•
•
•
garnek minimum 5l
plastikowe mieszadło
fermentor z kranikiem i rurką fermentacyjną
kubek lub zlewka
środek do dezynfekcji np. pirosiarczan sodu
termometr
butelki - 40 szt
kapsle - 50szt
kapslownica np. Gretta, stołowa
Instrukcja przygotowania piwa z Brewkitu: Koźlak Gozdawa oraz Ekstrakt Słodowy Jasny
Przygotowanie brzeczki do fermentacji
1. Fermentor umyj i zdezynfekuj. Zrób to zgodnie z instrukcją na opakowaniu środka do dezynfekcji.
2. Z puszki zdejmij wieko i wyjmij drożdże. Zedrzyj papierową obwolutę.
3. Zamkniętą puszkę z ekstraktem włóż na 10 minut do naczynia
(zlewu) z gorącą wodą (ma to na celu upłynnienie zawartości, co
ułatwi nam jej wydobycie)
4. Do wyparzonego kubka wlej około 100ml przegotowanej, wystudzonej wody (poniżej 30
0
C) wody,
wsyp drożdże, nie mieszaj, przykryj kubek folią aluminiową.
5. Do garnka nalej 2,5-3l ciepłej wody dodaj ekstrakt niechmielony. Pamiętaj aby ciągle mieszać!
(zamiast ekstraktu słodowego można użyć glukozę która złagodzi smak piwa bardzo łatwo się
rozpuszcza i jest całkowicie fermentowalna, lub ekstrakt słodowy w proszku dzięki któremu uzyskasz
prawdziwie pełne piwo o 100% naturalny charakterze). Kiedy ekstrakt niechmielony rozpuści się w
wodzie wlej do garnka zawartość puszki, gotuj całość 10-15 minut mieszając tak aby nie przypalić
brzeczki (gotowanie brzeczki nie jest konieczne gdyż koncentrat jest gotowany przed puszkowaniem
jednak zagotowanie roztworu zmniejszy szanse zakażenia brzeczki, a w żaden sposób nie wpłynie
negatywnie na późniejszą jakość piwa).
6. Przelej zawartość garnka do zdezynfekowanego fermentora i uzupełnij zimną wodą do 21l.
Wystarczy zwykła kranówka. Jeśli obawiasz się o jakość mikrobiologiczną swojej wody, to możesz ją
przegotować i wystudzić. Możesz też użyć wody mineralnej z marketu. Brzeczkę trzeba
napowietrzyć, więc dobrze jest całość intensywnie mieszać.
II. Fermentacja brzeczki. (czas trwania od 5-7dni)
1. Zamieszaj drożdże w kubku, zamierzając nim lekko. Sprawdź temperaturę przygotowanej brzeczki. W
zależności od Brewkitu producent zaleca temperaturę zadawania drożdży. Jeśli temperatura brzeczki
jest wyższa niż zalecana wówczas brzeczkę trzeba schłodzić np.wystawiając fermentor do chłodnego
pomieszczenia lub zimą na zewnątrz. Do pomiaru temperatury (oczywiście wcześniej
zdezynfekowanego) można użyć termometru szpilkowego.
(PAMIĘTAJ drożdże żyją tylko w określonej temperaturze temp. powyżej 28°C może je zabić a wtedy
niestety fermentacja się nie odbędzie). Zanim dodasz drożdże sprawdź cukromierzem zawartość
cukru w piwie. Wartość zanotuj.
2. Zamknij fermentor pokrywką z rurką fermentacyjną. Do rurki nalej wody.
3. Fermentor ustaw w miejscu o temperaturze pokojowej od czasu do czasu sprawdź czy fermentacja
przebiega prawidłowo.
Etapy fermentacji:
nie rozpoczęta
rozpoczęta
zakończona
III. Rozlew młodego piwa i refermentacja (czas trwania 14
i więcej dni)
1. Zanim rozlejesz piwo do butelek pobierz próbkę piwa do menzurki pomiarowej i zmierz ponownie zawartość
cukru za pomocą cukromierza. Wartość zanotuj. Otrzymane w ten sposób dwóch wartości można wyliczyć w
przybliżeniu jaką wartość alkoholu ma nasze piwo.
ść
ą
2
%
1. Przygotuj około 40 czystych szklanych butelek o pojemności 0,5l (butelki mogą być również plastikowe PET,
jednak piwo w butelkach PET można przechowywać nie dłużej niż 6 miesiące podczas gdy rozlane do butelek
szklanych może być w nich przechowywane nawet 18 miesięcy!!!).
2. Przygotuj około 40 czystych szklanych butelek o pojemności 0,5l (butelki mogą być również plastikowe PET,
jednak piwo w butelkach PET można przechowywać nie dłużej niż 6 miesiące podczas gdy rozlane do butelek
szklanych może być w nich przechowywane nawet 18 miesięcy!!!).
3. Refermentacja - termin używany w piwowarstwie, oznaczający wtórną fermentację w butelkach.
Refermentacja wpływa na zwiększenie stężenia ekstraktu piwa, zwiększenie zawartości dwutlenku węgla i
osadów drożdżowych, zmienia również wartość pH piwa. Aby otrzymac refermentację w butelkach, należy
dodać do każdej butelki po pół łyżeczki cukru, glukozy lub suchego ekstraktu słodowego (ogólna dawka cukru
lub glukozy dodawana do 23l piwa nie powinna być większa niż 200g, zalecam 100g). Najwygodniejsza w
użyciu jest specjalna miarka do cukru,
PAMIĘTAJ,
że zbyt duża dawka cukru może spowodować eksplozje
butelki!!!.
4. Zamknij szczelnie butelki nowymi metalowymi kapslami za pomoca kaslownicy stołowej lub ręcznej i
wstrząśnij w celu rozpuszczenia cukru (przed kapslowaniem warto sparzyć kapsle gorącą wodą w celu
dezynfekcji)
5. Butelki z piwem pozostaw na około tydzień w temperaturze pokojowej, aby piwo się nagazowało, po tym
czasie jeśli masz taką możliwość przenieś piwo do chłodniejszego pomieszczenia (młode piwo dzięki cukrowi
który dodałeś do każdej butelki naturalnie się nagazuje dwutlenkiem węgla (CO2), przy okazji również stanie
się minimalnie mocniejsze (o jakieś 0,3%).
IV. Degustacja
1. Czas oczekiwania na spożycie piwa po refermentacji w butelkach zależy głownie od warunków gdzie było
leżakowane piwo. Przyjmuje się że piwo po 14 dniach od butelkowania jest już nagazowane. Jeśli
nagazowanie jest zbyt małe oraz piana jest słaba piwo powinno dalej leżakować. Przyjmuje się, że;
•
piwa pszeniczne – leżakowanie powinno trwać 2 tyg.
•
piwa mocno chmielone: IPA, Black IPA, Single Hop - leżakowanie powinno trwać 1 miesiąc
•
piwa ciemne: Koźlak, Porter, Stout itp. - leżakowanie 2 miesiące
•
piwa o dużej zawartości alkoholu: Porter Bałtycki, English BarleWine, RIS – leżakowanie powinno
trwać powyżej 6 miesięcy
2. Piwo w butelkach będzie klarowne, a na ich dnie będzie widoczny naturalny osad drożdżowy, dzięki któremu
piwo będzie utrzymywało najwyższą jakość przez 18 miesięcy (osad na dnie butelek jest całkowicie naturalny,
bezpieczny a nawet zdrowy).
W razie jakichś problemów służymy pomocą.
www.piwoszarnia.pl
e-mail:sklep@piwoszarnia.pl
Plik z chomika:
greg_23
Inne pliki z tego folderu:
Polskie Nalewki I Wodki - Fiedoruk Andrzej.pdf
(130347 KB)
Rogala Jan - Wielka Ksiega Nalewek.pdf
(117989 KB)
Gorzałka Czyli Historia I Zasady Wypalania Mocnych Trunków Podług Starych Ksiąg Przez Jana Rogalę Opisana (2004).pdf
(102347 KB)
Okowita-Przepalanka-I-Nalewki.pdf
(110176 KB)
Przetwory-I-Nalewki-Siostry-Marii.pdf
(105977 KB)
Inne foldery tego chomika:
Pliki dostępne do 08.07.2024
Pliki dostępne do 21.01.2024
Pliki dostępne do 25.06.2023
140 projektów małych ogrodów
Alle lazienki
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin