Mąka samorosnąca.docx

(4839 KB) Pobierz

Mąka samorosnąca

http://www.smakizycia.pl/upload/972eef51f11943164801423da3670994_normal.jpg

zdj. shutterstock

Pojawia się coraz więcej przepisów na wypieki z użyciem mąki samorosnącej czyli „self-raising flour”. Co z nimi robić?

Pojawienie się w Polsce przepisów z taką mąką to wynik ekspansji polskiej młodzieży do Wielkiej Brytanii. To właśnie tam mąka taka jest popularna. W polskich sklepach jej nie kupimy ale nie ma powodu do paniki. Mąka samorosnąca to po prostu mąka (typ 450) wymieszana z proszkiem do pieczenia (czasami również z sodą) i odrobiną soli. Nic więc łatwiejszego jak wymieszać zwykłą mąkę z proszkiem w proporcji: 3 łyżeczki proszku do pieczenia na pól kilo mąki. Do ciasta dodajemy szczyptę soli i mamy „mąkę samorosnącą”. Jeśli ktoś chce może 2 łyżeczki proszku zastąpić jedną łyżeczką sody, czyli 1 łyżeczka sody i jedna łyżeczka proszku na pół kilo mąki.

 

Co to jest mąka samorosnącaself-raising flour

Niestety mąki samorosnącej nie znalazłam w sklepie. Jednak po sprawdzeniu etykiet wiem, że jest to po prostu mieszanka zwykłej mąki, proszku do pieczenia i sody oczyszczonej. Gdy mąkę zrobimy możemy ją zamknąć do jakiegoś pojemnika, najlepiej szczelnie zamykanego. Może leżeć tyle samo co zwykła mąka czyli bardzo długo. Należy jednak chronić ją od wilgoci tym bardziej, że soda ma skłonność do pochłaniania jej z powietrza. Dlatego mąka ta dużo szybciej przyjmie do siebie wilgoć niż zwykła mąka jaką mamy w swojej spiżarni. Ja trzymam ją po prostu w szklanym pojemniku.

 

 

 

Mąka samorosnąca – przepis

Ja przygotowałam sobie dość sporą ilość tej mąki bo często ją stosuję przygotowując różne proste przepisy z Internetu. Jeśli chcecie zrobić jej mniej wystarczy na równe części podzielić składniki np. na pół.

·         600g mąki

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         2 łyżeczki sody oczyszczonej

Podczas przygotowywania mąki najlepiej zwykłą mąkę przesiać przez sito. Dzięki temu dokładniej ją wymieszacie z resztą składników. Po zmieszaniu ich ze sobą wystarczy zamknąć ją w słoiku i schować do spiżarni.

Post ImagePost Image

 

 

 


Samorosnąca mąka jest dostępna w handlu, większość supermarketów nosi co najmniej jedną markę, więc wybranie małej torebki jest idealne, jeśli pieczisz dla niej. Prawie zawsze zabieram ze sobą małą torbę na wakacje, ponieważ wschodząca mąka może przyspieszyć pracę z naleśnikami, ciastkami i chlebem kukurydzianym, ponieważ jest mniej składników do zmierzenia. Ale powiedzmy, że natrafiłeś na przepis, który wymaga tej mieszanki mąki i nie możesz dostać niektórych. Ten przepis pokaże, jak szybko zrobić porcję samorosnącej mąki z innych niezbędnych elementów spiżarni.

 

Super proste placuszki

 

Jakiś czas temu kupiłam mąkę samorosnącą. Bardziej z ciekawości niż z potrzeby. I tak stała, trochę zapomniana, na półce w spiżarni. Parę dni temu natknęłam się na przepis Jamiego Olivier'a na szybkie i bardzo proste placki. A ponieważ jednym ze składników była mąka samorosnąca, więc szybko zabrałam się do pracy. Rzeczywiście przepis jest bardzo łatwy a placuszki są smaczne zarówno z dodatkami wytrawnymi jak i  ze słodkimi. Pysznie smakowały z sosem z pieczonych pomidorów, który ostatnio robiłam. Świetne były również podane z gęstym jogurtem, polane syropem klonowym i posypane pestkami granatu. Polecam!

 

https://3.bp.blogspot.com/-8ZkTLfa4Ucc/Woc-sqlGDmI/AAAAAAAAZvY/PCwTk4NpL4Irs7rLSnMYJhJ2dfFO0DcAACLcBGAs/s1600/20180213_142009_Fotor.jpg

 

 

 

składniki:

1 jajko

1 szklanka mąki samorosnącej

1 szklanka mleka

szczypta soli

 

olej do smażenia

 

przygotowanie:

Jajko wbić do miski, dodać mąkę, mleko i szczyptę soli. Wymieszać przy pomocy trzepaczki (rózgi) na gładką masę. Ciasto jest dosyć rzadkie.

 

Rozgrzać patelnię, wlać łyżeczkę oleju. Rozprowadzić po powierzchni. Przy pomocy małej łyżki wazowej nalewać ciasto. W zależności od wielkości patelni, smażyć od jednego do kilku sztuk placuszków równocześnie.

 

Kiedy ciasto zacznie się lekko ścinać i na powierzchni pojawią się małe bąbelki, przewrócić placuszki na drugą stronę. Lekko  zrumienione przełożyć na talerz a na patelnię dodać nieco oleju i smażyć kolejne placki.

Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!

 

https://2.bp.blogspot.com/-4neLTENEmp8/Woc-spJl2mI/AAAAAAAAZvc/M_y_Qy3j__0uvR1qxIFag6KcytHCD2QXwCEwYBhgL/s1600/20180213_142829_Fotor.jpg

 

https://2.bp.blogspot.com/-GtjVOChi_hw/Woc-tumB8cI/AAAAAAAAZvg/Yebtv6TXU1cAUBx4Iop7N3OBPj66HrOvQCEwYBhgL/s1600/20180213_142843_Fotor.jpg

 

https://2.bp.blogspot.com/-39SIm1bwOZs/Woc-t1bgJMI/AAAAAAAAZvk/93NtKC_bcNEeYsSlRhsw8Mwq0MEdWdoqACEwYBhgL/s1600/20180213_143001_Fotor.jpg

https://2.bp.blogspot.com/-IsIp4Tk9yjc/Woc-sjG7efI/AAAAAAAAZwA/BU01hXlMwsYpVS00rcq0xfpLumTRvk8KACEwYBhgL/s1600/20180213_141346_Fotor.jpg

 

 

https://3.bp.blogspot.com/-GIHkX7fiamc/Woc-t-AXp4I/AAAAAAAAZvo/Diz3ElfBE_Q1TsUHbOF6RYZyRKMGHNqtwCEwYBhgL/s1600/20180213_143757_Fotor.jpg

 

https://4.bp.blogspot.com/-lmcJ0n4Zdek/Woc-uI2yciI/AAAAAAAAZvs/2f15VXUZBi4_evNpsPD7n1jgMeH4ZrGVQCEwYBhgL/s1600/20180213_143831_Fotor.jpg

 

https://4.bp.blogspot.com/-0AmXVY3GbrQ/Woc-uS4JWxI/AAAAAAAAZv0/oDqZNPE-wloVx-6TYzvniGXPyJ5MYoBWQCEwYBhgL/s1600/20180213_144126_Fotor.jpg

 

 

Mąka Samorosnąca – jak ją zrobić w domu

 

 

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Mąka Samorosnąca albo self-raising flour, to mieszanka mąki, proszku do pieczenia i sody. Tę mąkę często znajdziecie w angielskich przepisach. W niektórych krajach można ją kupić gotową w sklepie. Nie wiem czy jest ona dostępna w Polsce bo nigdy jej nie szukałam. Przepis, który dzisiaj zamieszczam jest prosty i szybki, sprawdziłam go wielokrotnie.

Gotową mąkę można przechowywać w szczelnym pojemniku i używać do przygotowania placków, puszystych naleśników, pancakes-ów czy flatbreds (płaskich chlebków) i wielu, wielu innych.

Składniki zmieszane są w określonej proporcji i najczęściej na 300 g mąki pszennej przypada po 1 łyżeczce proszku i sody.

Do przygotowania mąki samorosnącej możecie użyć każdego proszku do pieczenia i sody, firma nie ma tu żadnego znaczenia, ważne są proporcje

Polecam, warto mieć ją pod ręką

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin