Koncentrat bulionu cielęcego - Cookidoo® – oficjalna platforma z przepisami na Thermomix®.pdf

(1555 KB) Pobierz
+
Menu
*
TM5
TM6
Koncentrat bulionu
cielęcego
#####
$
%
5.0
(3 ocen )
UGOTUJ DZISIAJ
DODAJ
&
WIĘCEJ
Poziom trudności
łatwy
Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
1godz. 20min
Liczba porcji
1
Składniki
300 g cielęciny, bez ścięgien i białych
błonek, lekko zmrożonej, pokrojonej na 3
cm kawałki (patrz wskazówka)
100 g selera naciowego, pokrojonego na
kawałki
100 g marchewki, pokrojonej na kawałki
50 g cebuli, przekrojonej na pół
1 ząbek czosnku
4 gałązki mieszanych ziół, świeżych (np.
szałwii, rozmarynu), tylko liście
100 g soli gruboziarnistej
50 g białego wina, wytrawnego
1 liść laurowy, suszony
4 - 6 nasion kolendry
Sposób przygotowania
1
Do naczynia miksującego włożyć
cielęcinę, rozdrobnić
10 s/obr. 7.
Cielęcinę przełożyć do innego
naczynia, odstawić.
Do naczynia miksującego włożyć
seler naciowy, marchewkę, cebulę,
czosnek i świeże zioła, rozdrobnić
10 s/obr. 5.
Składniki zgarnąć
kopystką ze ścianek na dno
naczynia miksującego.
Dodać zmieloną cielęcinę, sól,
wino, liść laurowy i kolendrę,
zamiast miarki na pokrywę
naczynia miksującego nałożyć
koszyczek, dusić
15-16
min/120°C/obr. 2.
Koncentrat
powinien mieć konsystencję gęstej
pasty.
Zdjąć koszyczek, założyć miarkę,
zmiksować
1 min/obr. 4-8,
stopniowo zwiększając obroty.
Przełożyć do szczelnie
zamykanego słoika, pozostawić do
ostygnięcia, przechowywać w
lodówce.
Koncentratu bulionu cielęcego
użyć do wybranego przepisu.
2
3
4
5
Wartości odżywcze
na 1 Cały przepis
Kalorie
1766.8 kJ / 422 kcal
Białko
65 g
Węglowodany
20 g
Tłuszcz
7.8 g
Cholesterol
0 mg
Błonnik
6.9 g
Tagi
#łatwy
#zrób to sam
Przybory kuchenne
szczelnie zamykany słoik, lodówka
Wskazówki i podpowiedzi
Przed rozdrobnieniem mięsa cielęcego
należy upewnić się, że jest ono
zmrożone tylko częściowo. Najlepszą
konsystencję zapewnia zmrożenie
mięsa przez 30-60 min.
1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu
odpowiada 1 kostce bulionu kupionego
w sklepie.
Aby przygotować bulion cielęcy, należy
do 500 g wody dodać 1 czubatą
łyżeczkę koncentratu.
Koncentrat bulionu można
przechowywać w lodówce przez kilka
miesięcy.
Sól w przepisie pełni rolę środka
konserwującego. Po wymieszaniu z
wodą według opisanych powyżej
zaleceń, bulion nie będzie zbyt słony.
Po zmniejszeniu ilości soli w przepisie,
koncentrat trzeba będzie podzielić na
porcje i przechowywać w zamrażalniku,
np. w foremkach na lód.
Udostępnij przepis
!
!
"
'
#
$
W kolekcjach
DOMOWE BULIONY
11 Przepisy/-ów, Polska
Alternatywne
przepisy
Pokaż wszystkie
"
Przyprawa do piernika
#####
4.9
(
5min
Delika
indyka
kostkę
###
© Copyright 2019
Warunki korzystania
Polityka prywatności
Disclaimer
Znak wydawcy
Pliki cookie
)
polski
Zgłoś jeśli naruszono regulamin