t15-2017-styczen-egzamin-zawodowy-praktyczny-zasady-oceniania.pdf

(105 KB) Pobierz
Nazwa
kwalifikacji:
Oznaczenie
kwalifikacji:
Numer zadania:
Kod arkusza:
Organizacja
żywienia
i usług gastronomicznych
T.15
01
T.15-01-01_zo
Elementy podlegające ocenie/kryteria oceny
(dopuszcza się inne sformułowania poprawne merytorycznie)
Lp.
R.1
Rezultat 1: Karta wyboru obiadu i jadłospis opracowany dla dzieci w wieku 2 lat
R.1.1
R.1.2
Obiad propozycja 1: zupa pomidorowa wartość energetyczna
140 kcal lub 140,0 kcal lub
140,00 kcal
lub
140 lub 140,0 lub 140,00;
makaron gwiazdki wartość energetyczna
42 kcal
lub 42,0 kcal lub 42,00 kcal
lub
42 lub 42,0 lub 42,00
; polędwiczki wieprzowe gotowane
wartość energetyczna
66 kcal lub 66,0 kcal lub 66,00 kcal
lub
66 lub 66,0 lub 66,00
Obiad propozycja 1: łazanki razowe wartość energetyczna
39 kcal lub 39,0 kcal lub 39,00
kcal
lub
39 lub 39,0 lub 39,00
; surówka z kwaszonej kapusty z oliwą z oliwek wartość
energetyczna
40 kcal lub 40,0 kcal lub 40,00 kcal
lub
40 lub 40,0 lub 40,00;
kompot
wieloowocowy wartość energetyczna
110 kcal lub 110,0 kcal lub 110,00 kcal
lub
110 lub
110,0 lub 110,00
Razem wartość energetyczna obiadu propozycja 1:
437 kcal lub 437,0 kcal lub 437,00 kcal
lub
437 lub 437,0 lub 437,00
%pokrycia normy na energię
43,7%
lub
43,70%
lub
43,7 lub 43,70
Obiad propozycja 2: zupa jarzynowa przecierana
45 kcal
lub
45,0 kcal lub 45,00 kcal
lub
45 lub 45,0 lub 45,00
; pulpety rybne z kaszą kuskus wartość energetyczna
120 kcal
lub
120,0 kcal lub 120,00 kcal
lub
120 lub 120,0 lub 120,00
Obiad propozycja 2: szpinak duszony wartość energetyczna
25 kcal lub 25,0 kcal lub 25,00
kcal
lub
25 lub 25,0 lub 25,00
; kompot wieloowocowy wartość energetyczna
110 kcal lub
110,0 kcal lub 110,00 kcal
lub
110 lub 110,0 lub 110,00
Razem wartość energetyczna obiadu propozycja 2:
300 kcal lub 300,0 kcal lub 300,00 kcal
lub
300 lub 300,0 lub 300,00
%pokrycia normy na energię:
30% lub 30,0% lub 30,00%
lub
30 lub 30,0 lub 30,00
wybrana propozycja obiadu:
2
wpisane w jadlospisie w pozycji obiad:
zupa jarzynowa przecierana, pulpety rybne z kaszą
kuskus, szpinak duszony, kompot wieloowocowy
Rezultat 2: Zapotrzebowanie na surowce do przygotowania 10 porcji I
śniadania,
II
śniadania
i podwieczorku
R.1.3
R.1.4
R.1.5
R.1.6
R.1.7
R.1.8
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
R.1.9
R.1.10
R.2
R.2.1
R.2.2
R.2.3
R.2.4
R.2.5
R.2.6
R.2.7
R.2.8
R.2.9
R.2.10
R.3
Mleko spożywcze 2% tłuszczu:
1,5 kg lub 1,50 kg lub 1,500 kg
lub
1,5 lub 1,50 lub 1,500
Kasza manna:
0,1 kg lub 0,10 kg lub 0,100 kg
lub
0,1 lub 0,10 lub 0,100
Pieczywo mieszane:
0,3 kg lub 0,30 kg lub 0,300 kg
lub
0,3 lub 0,30 lub 0,300
Masło extra:
0,1 kg lub 0,10 kg lub 0,100 kg
lub
0,1 lub 0,10
lub
0,100
Szynka drobiowa:
0,2 kg lub 0,20 kg lub 0,200 kg
lub
0,2 lub 0,20 lub 0,200
Sałata:
0,05 kg lub 0,050 kg lub 0,05 lub 0,050
; Rzodkiewka:
0,05 kg lub 0,050 kg lub 0,05
lub 0,050
Cukier:
0,08 kg lub 0,080 kg
lub
0,08 lub 0,080
; Herbata:
0,02 kg lub 0,020 kg
lub
0,02
lub 0,020
Maślanka:
1 kg lub 1,0 kg lub 1,00 kg lub 1,000 kg
lub
1 lub 1,0 lub 1,00 lub 1,000
Truskawki
świeże:
0,45 kg lub 0,450 kg
lub
0,45 lub 0,450
Pomarańcza:
4 kg lub 4,0 kg lub 4,00 kg lub 4,000 kg
lub
4 lub 4,0 lub 4,00 lub 4,000
;
Banan:
0,5 kg lub 0,50 kg lub 0,500 kg
lub
0,5 lub 0,50 lub 0,500
Rezultat 3: Karta oceny pokrycia normy na wapń w jadłospisie opracowanym dla
dzieci w wieku 2 lat
R.3.1
Zawartość wapnia w 1 porcji
Kasza manna na mleku: 126 mg lub 126,0 mg lub 126,00 mg
lub
126 lub 126,0 lub 126,00
Zawartość wapnia w 1 porcji
Kanapka z szynką:14 mg lub 14,0 mg lub 14,00 mg
lub
14 lub
14,0 lub 14,00
Zawartość wapnia w 1 porcji
Herbata z cukrem: 5 mg lub 5,0 mg lub 5,00 mg
lub
5 lub 5,0
lub 5,00
Zawartość wapnia w 1 porcji
Maślanka: 120 mg lub 120,0 mg lub 120,00 mg
lub
120 lub
120,0 lub 120,00
Zawartość wapnia w 1 porcji
Truskawki
świeże
:
9 mg lub 9,0 mg lub 9,00 mg
lub
9 lub 9,0
lub 9,00
Zawartość wapnia w 1 porcji
Pulpety rybne z kaszą kuskus:
21 mg lub 21,0 mg lub
21,00
mg
lub
21 lub 21,0 lub 21,00
Zawartość wapnia w 1 porcji
Szpinak duszony
:
61 mg lub 61,0 mg lub 61,00 mg
lub
61 lub
61,0 lub 61,00
Zawartość wapnia w 1 porcji
Kompot wieloowocowy: 5,50 mg lub 5,5 mg
lub
5,5 lub 5,50
Zawartość wapnia w 1 porcji
Sok z pomarańczy: 40 mg lub 40,0 mg lub 40,00 mg
lub
40
lub 40,0 lub 40,00
Zawartość wapnia w 1 porcji
Banan: 3,5 mg lub 3,50 mg
lub
3,5 lub 3,50
Razem zawartość wapnia 1 porcji:
525 mg lub 525,0 mg lub 525,00 mg
lub
525 lub 525,0
lub 525,00
Norma na wapń dla dzieci od 1 do 3 lat:
700 mg lub 700,0 mg lub 700,00 mg
lub
700 lub
700,0 lub 700,00
% pokrycia normy na wapń w jadłospisie opracowanym dla dzieci w wieku 2 lat:
75 % lub
lub 75,0 % lub 75,00%
lub
75 lub 75,0 lub 75,00
Ocena jadłospisu opracowanego dla dzieci w wieku 2 lat: podkreślono/zakreślono
pozytywna
Rezultat 4: Kalkulacja kosztów usług
żywieniowych
i usług dodatkowych
R.3.2
R.3.3
R.3.4
R.3.5
R.3.6
R.3.7
R.3.8
R.3.9
R.4
R.4.1
I
Śniadanie:
20,00 zł
lub
20,00
II
Śniadanie:
20,00 zł
lub
20,00
Obiad propozycja 2:
60,00 zł
lub
60,00
Podwieczorek:
25,00 zł
lub
25,00
Wartość marży gastronomicznej:
125,00 zł
lub
125,00
Razem wartość usług
żywieniowych
wyrażona w cenach netto:
250,00 zł
lub
250,00
R.4.2
R.4.3
R.4.4
R.4.5
R.4.6
R.4.7
R.4.8
R.4.9
R.4.10
R.5
R.5.1
Dwie opiekunki:
160,00 zł
lub
160,00
lub jedna opiekunka:
80,00 zł
lub
80,00
i druga
opiekunka:
80,00 zł lub 80,00;
plac zabaw:
40,00 zł
lub
40,00
Animator zabaw:
50,00 zł
lub
50,00 ;
zabawa z psem
"Dogoterapia": 50,00 zł
lub
50,00
Razem wartość usług dodatkowych w cenach netto:
300,00 zł
lub
300,00
Spełnia wymagania zamówienia - podkreślono/zakreślono TAK
Rezultat 5: Wykaz zastawy stołowej
I
śniadanie:
kubki porcelanowe z uchem 10 lub 10 szt.,talerze głębokie 10 lub 10 szt.,
talerze zakąskowe 10 lub 10 szt., łyżki stołowe 10 lub 10 szt.
lub
talerze głębokie 10 lub 10
szt., talerze zakąskowe 10 lub 10 szt., łyżki stołowe 10 lub 10 szt.
II
śniadanie:
kubki porcelanowe z uchem 10 lub 10 szt. lub pozostawiono niewypełnione
Obiad:
kubki porcelanowe z uchem 10 lub 10 szt., talerze głębokie 10 lub 10 szt., talerze
płaskie stołowe 10 lub 10 szt., łyżki stołowe 10 lub 10 szt., widelce stołowe 10 lub 10 szt.
lub
talerze głębokie 10 lub 10 szt., talerze płaskie stołowe 10 lub 10 szt., łyżki stołowe 10 lub 10
szt., widelce stołowe 10 lub 10 szt.
Obiad:
niezaznaczone noże stołowe
Podwieczorek:
kubki porcelanowe z uchem 10 lub 10 szt., talerze deserowe lub zakąskowe
10 lub 10 szt.
lub
talerze deserowe lub zakąskowe 10 lub 10 szt.
Pozostałe pola pozostawiono niewypełnione
R.5.2
R.5.3
R.5.4
R.5.5
R.5.6
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin