z13-2018-styczen-egzamin-zawodowy-praktyczny.pdf

(1548 KB) Pobierz
Arkusz zawiera informacje prawnie
chronione do momentu rozpoczęcia egzaminu
Układ graficzny © CKE 2017
Nazwa kwalifikacji:
Zarządzanie bezpieczeństwem w środowisku pracy
Oznaczenie kwalifikacji:
Z.13
Numer zadania:
01
Wypełnia zdający
Miejsce na naklejkę z numerem
PESEL i z kodem ośrodka
Numer PESEL zdającego*
Z.13-01-18.01
Czas trwania egzaminu:
120 minut
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE W ZAWODZIE
Rok 2018
CZĘŚĆ PRAKTYCZNA
Instrukcja dla zdającego
1.
Na pierwszej stronie arkusza egzaminacyjnego wpisz w oznaczonym miejscu swój numer PESEL
i naklej naklejkę z numerem PESEL i z kodem ośrodka.
Na KARCIE OCENY w oznaczonym miejscu przyklej naklejkę z numerem PESEL oraz wpisz:
swój numer PESEL*,
oznaczenie kwalifikacji,
numer zadania,
numer stanowiska.
Sprawdź, czy arkusz egzaminacyjny zawiera 10 stron i nie zawiera błędów. Ewentualny brak stron
lub inne usterki zgłoś przez podniesienie ręki przewodniczącemu zespołu nadzorującego.
Zapoznaj się z treścią zadania oraz stanowiskiem egzaminacyjnym. Masz na to 10 minut. Czas ten
nie jest wliczany do czasu trwania egzaminu.
Czas rozpoczęcia i zakończenia pracy zapisze w widocznym miejscu przewodniczący zespołu
nadzorującego.
Wykonaj samodzielnie zadanie egzaminacyjne. Przestrzegaj zasad bezpieczeństwa i organizacji
pracy.
Po zakończeniu wykonania zadania pozostaw arkusz egzaminacyjny z rezultatami oraz KARTĘ
OCENY na swoim stanowisku lub w miejscu wskazanym przez przewodniczącego zespołu
nadzorującego.
Po uzyskaniu zgody zespołu nadzorującego możesz opuścić salę/miejsce przeprowadzania
egzaminu.
Powodzenia!
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
* w przypadku braku numeru PESEL – seria i numer paszportu lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
Zadanie egzaminacyjne
Wykonaj ocenę ryzyka zawodowego według PN-N-18002:2011 w skali trójstopniowej na stanowisku pracy
kucharza. Zaproponuj działania prowadzące do zmniejszenia ryzyka zawodowego na tym stanowisku.
Charakterystyka stanowiska pracy kucharza w Restauracji DELICJA Hotelu DELICJUSZ
Przygotowanie zawodowe pracownika
Pracownik zatrudniony na stanowisku kucharza posiada wykształcenie gastronomiczne. Odbył szkolenie
wstępne oraz szkolenie okresowe w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy. Posiada aktualne zaświadczenie
lekarskie dopuszczające do pracy na stanowisku kucharza oraz orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-
epidemiologicznych o braku przeciwwskazań do wykonywania prac z żywnością, przy których istnieje
możliwość przeniesienia zakażenia lub choroby zakaźnej na inne osoby.
Opis zawodu
Pracownik zatrudniony na stanowisku kucharza zajmuje się przygotowywaniem potraw,
w tym deserów i ciast, dla gości restauracji. Kucharz dobiera surowce i półprodukty, które wykorzystuje do
przygotowywania potraw, dokonuje ich jakościowej oceny i wykonuje obróbkę ręczną, mechaniczną
i termiczną surowców. Do jego obowiązków należy także obsługa urządzeń wykorzystywanych w kuchni.
Kucharz musi być sprawny fizycznie, odporny psychicznie, odpowiedzialny. Ponadto powinien posiadać
wrażliwość węchową, smakową, a także rozróżniać barwy. Praca na tym stanowisku to praca zespołowa
wymagająca umiejętności pracy w grupie, zamiłowania do ładu i porządku. Charakter tej pracy wymaga
odporności na wysokie temperatury, dużą wilgotność, pracę w pozycji stojącej, w godzinach
popołudniowych i nocnych, w dni robocze oraz weekendy i święta.
Pomieszczenie pracy
Kucharz pracuje w restauracji usytuowanej na parterze hotelu. W skład pomieszczeń kuchennych wchodzą
kuchnia, chłodnia i magazyn. Pomieszczenia pracy posiadają zgodne z przepisami prawa wymiary,
ogrzewanie i oświetlenie. W kuchni zastosowano wentylację mechaniczną nawiewno-wywiewną i odciągi
miejscowe.
Sprzęt stosowany na stanowisku pracy kucharza
Kuchnia wyposażona jest w piece konwekcyjno-parowe, kuchenki gazowe i elektryczne, piekarniki,
mikrofalówki, lodówki, zamrażarki, zmywarki, patelnie elektryczne, roboty kuchenne, wałkownice
i mieszalniki do ciasta, maszyny do rozdrabniania mięsa, krajalnice, frytkownice, noże, tasaki.
Strona 2 z 10
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
Wyciąg z PN-N 18002:2011
Systemy zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy
Ogólne wytyczne do oceny ryzyka zawodowego
Oszacowanie ryzyka zawodowego w skali trójstopniowej
Prawdopodobieństwo
Mało prawdopodobne
Prawdopodobne
Wysoce prawdopodobne
Ciężkość następstw
Mała
małe
1
małe
1
średnie
2
Średnia
małe
1
średnie
2
duże
3
Duża
średnie
2
duże
3
duże
3
Przy oszacowaniu ryzyka zawodowego ciężkość szkodliwych następstw zagrożenia i prawdopodobieństwo
ich wystąpienia można określić, stosując niżej wymienione wskazówki:
Następstwa o małej szkodliwości –
urazy i choroby, które nie powodują długotrwałych dolegliwości
i absencji, są to czasowe pogorszenia stanu zdrowia (np. niewielkie stłuczenia i zranienia, podrażnienia oczu,
objawy niewielkiego zatrucia, bóle głowy, itp.).
Następstwa o średniej szkodliwości –
urazy i choroby, które powodują niewielkie, ale długotrwałe lub
nawracające okresowo dolegliwości i są związane z okresami absencji (np. zranienia, oparzenia II stopnia na
niewielkiej powierzchni ciała, alergie skórne, proste złamania, zespoły przeciążeniowe układu mięśniowo-
szkieletowego, itp.).
Następstwa o dużej szkodliwości –
urazy i choroby, które powodują ciężkie i stałe dolegliwości i/lub śmierć
(np. oparzenia III stopnia z uszkodzeniem ścięgien, oparzenia II i III stopnia dużej powierzchni ciała,
amputacje, skomplikowane złamania, choroby nowotworowe, toksyczne uszkodzenia narządów
wewnętrznych i układu nerwowego w wyniku narażenia na czynniki chemiczne, choroba wibracyjna, astma,
zaćma, itp.).
Następstwa mało prawdopodobne –
następstwa zagrożeń, które nie powinny wystąpić podczas całego
okresu aktywności zawodowej pracownika.
Następstwa prawdopodobne –
następstwa zagrożeń, które mogą wystąpić nie więcej niż kilkakrotnie
podczas aktywności zawodowej pracownika.
Następstwa wysoce prawdopodobne –
następstwa zagrożeń, które mogą wystąpić wielokrotnie podczas
aktywności zawodowej pracownika.
Strona 3 z 10
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
Ogólne zasady wyznaczenia dopuszczalności ryzyka zawodowego oraz zalecenia dotyczące działań
wynikających z oceny tego ryzyka w skali trójstopniowej
Oszacowanie ryzyka
zawodowego
Dopuszczalność ryzyka
zawodowego
Niezbędne działania
Jeżeli ryzyko zawodowe jest związane z pracą już wykonywaną,
działania w celu zmniejszenia należy podjąć natychmiast (np. przez
zastosowanie środków ochronnych). Planowana praca nie może być
rozpoczęta do czasu zmniejszenia ryzyka zawodowego do poziomu
dopuszczalnego.
Zaleca się zaplanowanie i podjęcie działań, których celem jest
zmniejszenie ryzyka zawodowego.
Duże
Niedopuszczalne
Średnie
Dopuszczalne
Małe
Konieczne jest zapewnienie, że ryzyko zawodowe pozostaje co
najwyżej na tym samym poziomie.
Czas przeznaczony na wykonanie zadania wynosi 120 minut.
Ocenie podlegać będą 4 rezultaty:
Karta informacyjna dotycząca zagrożeń na stanowisku pracy kucharza ze wskazaniem czynników
niebezpiecznych oraz szkodliwych czynników fizycznych, chemicznych, biologicznych
i psychofizycznych.
Karta oceny ryzyka zawodowego na stanowisku pracy kucharza w części dotyczącej oszacowania
ryzyka zawodowego w skali trójstopniowej według PN-N-18002:2011 (kolumny 1-5).
Karta oceny ryzyka zawodowego na stanowisku pracy kucharza w części dotyczącej określenia
dopuszczalności ryzyka w odniesieniu do wszystkich zidentyfikowanych zagrożeń (kolumna 6).
Karta oceny ryzyka zawodowego na stanowisku pracy kucharza w części dotyczącej proponowanych
działań zmniejszających poziom ryzyka w odniesieniu do wszystkich zidentyfikowanych zagrożeń
(kolumna 7).
Strona 4 z 10
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
Karta informacyjna dotycząca zagrożeń na stanowisku pracy kucharza, ze wskazaniem czynników
niebezpiecznych oraz szkodliwych czynników fizycznych, chemicznych, biologicznych i psychofizycznych
Rodzaj czynnika
N- niebezpieczny,
F-fizyczny,
CH-chemiczny,
B-biologiczny,
PF-psychofizyczny
3
Lp.
Zagrożenie
Źródło zagrożenia
Możliwe skutki
1
2
4
5
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
Strona 5 z 10
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin