z13-2018-styczen-egzamin-zawodowy-praktyczny-zasady-oceniania.pdf

(87 KB) Pobierz
Nazwa
kwalifikacji:
Oznaczenie
kwalifikacji:
Numer zadania:
Kod arkusza:
Zarządzanie bezpieczeństwem w
środowisku
pracy
Z.13
01
Z.13-01-01_zo
Lp.
Elementy podlegające ocenie/kryteria oceny
R.1
Rezultat 1: Karta informacyjna dotycząca zagrożeń na stanowisku pracy kucharza, ze wskazaniem czynników
niebezpiecznych oraz szkodliwych czynników fizycznych, chemicznych, biologicznych i psychofizycznych.
W kryteriach 1.1, 1.4, 1.6 i 1.8 dopuszcza się zapis rodzaju czynnika pełnym słowem; wpisanie błędnych określeń powoduje niezaliczenie kryterium.
w kolumnie 2 wpisane 5 zagrożeń fizycznych, spośród wymienionych
(dopuszcza się inne określenia poprawne merytorycznie)
: upadek na tym samym
poziomie (poślizgnięcie, potknięcie), kontakt z ostrymi przedmiotami lub krawędziami, prąd elektryczny, oświetlenie, pożar, uderzenie o nieruchome
przedmioty, uderzenie przez spadające przedmioty, kontakt z gorącymi lub zimnymi powierzchniami, pochwycenie (wplątanie, wciągnięcie) przez
ruchome elementy, hałas, mikroklimat, wybuch, wibracje, promieniowanie elektromagnetyczne; wraz z określeniem w kolumnie 3 rodzaju czynnika N
i/lub F.
w kolumnie 4 dla każdego z 5 zagrożeń fizycznych podanych w kolumnie 2 wpisane co najmniej 1
źródło
zagrożenia
w kolumnie 5 dla każdego z 5 zagrożeń fizycznych podanych w kolumnie 2 wpisany co najmniej 1 możliwy skutek
w kolumnie 2 wpisane 1 zagrożenie biologiczne np. mikroorganizmy (bakterie, grzyby, pierwotniaki), wirusy wraz z określeniem rodzaju czynnika B w
kolumnie 3
w kolumnie 4 dla zagrożenia biologicznego podanego w kolumnie 2 wpisane co najmniej 1
źródło
zagrożenia, a w kolumnie 5 co najmniej 1 możliwy
skutek
w kolumnie 2 wpisane 1 zagrożenie chemiczne np. kontakt z substancjami chemicznymi, substancje chemiczne wraz z określeniem rodzaju czynnika
CH w kolumnie 3
w kolumnie 4 dla zagrożenia chemicznego podanego w kolumnie 2 wpisane co najmniej 1
źródło
zagrożenia, a w kolumnie 5 co najmniej 1 możliwy
skutek
w kolumnie 2 wpisane 2 zagrożenia psychofizyczne np. obciążenie fizyczne statyczne/dynamiczne, przeciążenie układu ruchu, przeciążenie układu
nerwowego, stres wraz z określeniem rodzaju czynnika PF w kolumnie 3
w kolumnie 4 dla każdego z 2 zagrożeń psychofizycznych podanych w kolumnie 2 wpisane co najmniej 1
źródło
zagrożenia, a w kolumnie 5 co
najmniej 1 możliwy skutek
R.1.1
R.1.2
R.1.3
R.1.4
R.1.5
R.1.6
R.1.7
Więcej arkuszy znajdziesz na stronie: arkusze.pl
R.1.8
R.1.9
R.2
Rezultat 2: Karta oceny ryzyka zawodowego na stanowisku pracy kucharza w części dotyczącej oszacowania ryzyka
zawodowego w skali trójstopniowej według PN-N-18002:2011 (kolumny 1-5)
w kolumnie 3 wpisana ciężkość następstw dla każdego z 5 zagrożeń fizycznych wymienionych w kryterium R.1.1. ("mała" i/lub "M", "średnia" i/lub "Ś",
"duża" i/lub "D")
w kolumnie 4 wpisane prawdopodobieństwo zdarzenia dla każdego z 5 zagrożeń fizycznych wymienionych w kryterium R.1.1. ("mało prawdopodobne"
i/lub "MP", "prawdopodobne" i/ lub "P", "wysoce prawdopodobne" i/lub "WP")
w kolumnie 5 oszacowane zgodnie z normą ryzyko zawodowe dla każdego z 5 zagrożeń fizycznych wymienionych w kryterium R.1.1.
("małe" i/lub "1",
"średnie" i/lub "2", "duże" i/lub "3")
w kolumnie 3 wpisana ciężkość następstw ("mała" i/lub "M", "średnia" i/lub "Ś", "duża" i/lub "D") a w kolumnie 4 prawdopodobieństwo zdarzenia
("mało prawdopodobne" i/lub "MP", "prawdopodobne" i/ lub "P", "wysoce prawdopodobne" i/lub "WP"), dla zagrożenia biologicznego podanego w
kryterium 1.4
w kolumnie 5 oszacowane zgodnie z normą ryzyko zawodowe dla zagrożenia biologicznego wymienionego w kolumnie 2 ("małe" i/lub "1", "średnie"
i/lub "2", "duże" i/lub "3")
w kolumnie 3 wpisana ciężkość następstw ("mała"i/lub "M" , "średnia" i/lub "Ś", "duża" i/lub "D") a w kolumnie 4 prawdopodobieństwo zdarzenia
("mało prawdopodobne" i/lub "MP", "prawdopodobne" i/ lub "P", "wysoce prawdopodobne" i/lub "WP"), dla zagrożenia chemicznego podanego w
ktyterium 1.6
w kolumnie 5 oszacowane zgodnie z normą ryzyko zawodowe dla zagrożenia chemicznego wymienionego w kolumnie 2 ( małe i/lub 1,
średnie
i/lub 2
lub duże i/lub 3 ("małe" i/lub "1", "średnie" i/lub "2", "duże" i/lub "3")
w kolumnie 3 wpisana ciężkość następstw ("mała" i/lub "M", "średnia" i/lub "Ś", "duża" i/lub "D") a w kolumnie 4 prawdopodobieństwo zdarzenia
("mało prawdopodobne" i/lub "MP", "prawdopodobne" i/ lub "P", "wysoce prawdopodobne" i/lub "WP"), dla dwóch zagrożeń psychofizycznych
podanych w kryterium 1.8
w kolumnie 5 oszacowane zgodnie z normą ryzyko zawodowe dla dwóch zagrożeń psychofizycznych wymienionych w kolumnie 2 ("małe" i/lub "1",
"średnie" i/lub "2", "duże" i/lub "3")
R.2.1
R.2.2
R.2.3
R.2.4
R.2.5
R.2.6
R.2.7
R.2.8
R.2.9
R.3
Rezultat 3: Karta oceny ryzyka zawodowego na stanowisku pracy kucharza w części dotyczącej określenia dopuszczalności
ryzyka (kolumna 6)
w kolumnie 6 dla każdego z 5 zagrożeń fizycznych podanych w R.1.1. wpisana wyznaczona zgodnie z normą dopuszczalność ryzyka ("dopuszczalne"
i/lub "D", "niedopuszczalne " i/lub "N")
w kolumnie 6 dla zagrożenia biologicznego podanego w R.1.4 . wpisana wyznaczona zgodnie z normą dopuszczalność ryzyka("dopuszczalne" i/lub
"D", "niedopuszczalne " i/lub "N")
w kolumnie 6 dla zagrożenia chemicznego podanego w R.1.6. wpisana wyznaczona zgodnie z normą dopuszczalność ryzyka ("dopuszczalne" i/lub
"D", "niedopuszczalne " i/lub "N")
w kolumnie 6 dla każdego z 2 zagrożeń psychofizycznych podanych w R.1.8. wpisana wyznaczona zgodnie z normą dopuszczalność ryzyka
("dopuszczalne" i/lub "D", "niedopuszczalne " i/lub "N")
R.3.1
R.3.2
R.3.3
R.3.4
R.4
R.4.1
R.4.2
R.4.3
R.4.4
Rezultat 4: Karta oceny ryzyka zawodowego na stanowisku pracy kucharza w części dotyczącej proponowanych działań
zmniejszających poziom ryzyka w odniesieniu do wszystkich zidentyfikowanych zagrożeń (kolumna7)
w kolumnie 7 dla każdego z 5 zagrożeń fizycznych podanych w R.1.1. wpisane minimum 1 działanie zmniejszające poziom ryzyka
w kolumnie 7 dla zagrożenia biologicznego podanego w kryterium R.1.4. wpisane minimum 1 działanie zmniejszające poziom ryzyka
w kolumnie 7 dla zagrożenia chemicznego podanego w R.1.6. wpisane minimum 1 działanie zmniejszające poziom ryzyka
w kolumnie 7 dla każdego z 2 zagrożeń psychofizycznych podanych w R.1.8. wpisane minimum 1 działanie zmniejszające poziom ryzyka
Zgłoś jeśli naruszono regulamin