Ciasto bez pieczenia z mascarpone (1).pdf

(175 KB) Pobierz
Ciasto bez pieczenia z mascarpone
Autor:
Nemezja
Przepisów:
192
Ocena:
4611
5-6 os.
30 min
łatwe
tanie
Składniki:
Ser Mascarpone 500 g
śmietana 30 % 400 ml
Herbatniki pełnoziarniste 150 g
Herbatniki kakaowe lub czekoladowe
200 g
Kakao naturalne 1 łyżka
Cukier puder 4 łyżki
wanilia 1 laska
alkohol 25% - 40% 1 łyżka
Migdały płatki 50 g
Sposób przygotowania:
1
Składniki na foremkę 10 cm x 30 cm.
200 ml śmietany ubić z 2 łyżkami cukru pudru, dodać ziarenka z laski wanilii i dodawać po łyżce
250 g serka mascarpone. Krem delikatnie miksować do połączenia się serka z ubitą śmietaną.
Ciasto jest o umiarkowanej słodyczy, więc jeśli ktoś preferuje bardziej słodkie, to do kremów
można dodać więcej cukru pudru.
2
W oddzielnym naczyniu ubić drugą część śmietany z 2 łyżkami cukru dodać kakao, alkohol i
łyżce 250 g serka. Miksować tylko do połączenia się śmietany z serkiem.
Dno foremki wyłożyć kakaowymi herbatnikami, na nich rozsmarować 1/2 część kremu
kakaowego i przykryć drugą warstwą herbatników kakaowych.
Na herbatniki kakaowe wyłożyć 1/2 część kremu waniliowego i przykryć herbatnikami
pełnoziarnistymi, a na nich rozsmarować pozostały krem kakaowy i położyć warstwę
herbatników pełnoziarnistych.
Na herbatnikach pełnoziarnistych rozsmarować pozostały krem waniliowy.
Wierzch ciasta posypać niezbyt grubą warstwą pokruszonych herbatników kakaowych (5 - 6
sztuk), zmieszanych z rozdrobnionymi migdałami. Herbatniki i migały, można rozdrobnić
blenderem lub w moździerzu.
Ciasto wstawić najlepiej na całą noc do lodówki, aby zastygło i herbatniki przeniknęły wilgocią
kremu.
3
4
5
6
Twoje notatki do przepisu:
Zgłoś jeśli naruszono regulamin