Nalewki_domowe_Leksykon._Nalewki_likiery_miody_demo.pdf

(22412 KB) Pobierz
Marta SzydłowSka
ANDrzEj FiEDOruK
nalewki
DOMOWE
LEKSYKON
Nalewki,
likiery, Miody
Historia
składniki
PoradY
PrzePisY
Wstęp
4
Po co ludzkości alkohol?
5
Pierwsze kulturowe i religijne alkohole
5
Pierwsze problemy społeczne i polityczne 6
Pierwsze destylaty
7
Klasztorne rosolisy i likiery
9
Jägermeister i myśliwskie specjały
12
Likier ze znakiem pentagramu
14
Zielona Wróżka z Montparnasse
14
Fizjologia nalewek
16
Nalewki w Polsce
Larendogra
Przedwojenne przemysłowe nalewki
Kulturalne nalewki
Nalewki w kuchni
18
20
23
26
29
Nalewki domowe
Miody pitne
Nalewki
Surowce
Sprzęt
Przygotowanie zestawu
Podręczny słowniczek
O czym warto pamiętać
30
32
34
38
52
53
60
61
Przepisy na nalewki
Syrop cukrowy
Nalewy i zaprawy
Nalewki owocowe
Nalewki korzenne, ziołowe i miodowe
62
64
66
72
118
Przepisy na wódki
Krupniki
Wódki wytrawne i gorzkie
Wódki słodkie i półsłodkie
126
128
132
142
Przepisy na likiery
Likiery z owoców, korzenne i ziołowe
Likiery z soków owocowych
Kremy
154
156
202
210
Przepisy na miody pitne
Indeks przepisów
214
234
Wstęp
Kto wie, czy nalewka to nie najbardziej polski w charakterze alkohol? Nieodłącznie kojarzy się ze spiżarnią, domem, z tra-
dycją. Opiera się ona skutecznie wszelkim próbom przemysłowej produkcji, nie podlega standaryzacji. Cieszymy się zarówno
jej smakiem, jak i gościnnością jej twórcy. Sięgając po kieliszek zacnej nalewki, czujemy się wyróżnieni.
Hieronim Błażejczak,
Zachęta do sztuki nalewek
Tak we wstępie do swojej wspaniałej książki napisał niekoronowany król polskich nalewek. Ale czy nalewki są wyłącznie
polską specjalnością? I jeżeli tak, to dlaczego? Co drzemie w szczelnie zamkniętych butelkach i pilnie chronionych re-
cepturach? Jaka była ich historia i z czego wynika ich ogromna popularność? Na te i kilka innych pytań można znaleźć
odpowiedzi w krótkiej wędrówce po historii nalewek na świecie i w Polsce.
4
N
Wstęp
Zgłoś jeśli naruszono regulamin