PRZETWORY(1).pdf
(
752 KB
)
Pobierz
Arbuzy kiszone
1 kg niedojrza ych ma ych arbuzów
1 korze chrzanu (10 dag)
3 odygi kopru z kwiatem
1 y eczka ziaren pieprzu
1 y ka cukru
2 y ki soli na 1 l wody
Sposób wykonania :
Arbuzy umy , pokroi wzd u na cz stki.
Chrzan obra , op uka , pokroi w paski.
Koper op uka i os czy .
Cz stki arbuza obgotowa w wodzie (5 minut), wyj y k cedzakow i u o y w
wyparzonych s oikach.
Do wywaru wsypa sól, cukier oraz ziarenka pieprzu i gotowa 2 - 3 minuty.
Wywar ostudzi .
Do arbuza do o y kopru i chrzanu, zala wywarem i zamkn s oiki.
Bak a any w oleju
1 kg bak a anów
4 z bki czosnku
tymianek
olej s onecznikowy
sól
Sposób wykonania :
Bak a any kroimy w plastry o grubo ci 1 cm, uk adamy warstwami, przesypuj c sol i
zostawiamy na co najmniej 40 minut.
Nast pnie odlewamy sok, a plastry bak a ana delikatnie odciskamy w r ku.
Piekarnik nagrzewamy do 120oC.
Czosnek sma ymy na oleju na z oto.
Dorzucamy bak a any i obsma amy je krótko z obu stron, uwa aj c, by si nie
przypali y.
Usma one plastry bak a anów uk adamy ciasno w s oikach i delikatnie przyciskamy,
eby "wyszed " z nich t uszcz.
Dodajemy tymianek suszony lub wie y w ga zkach.
S oiki ustawiamy na g bokiej blasze i wstawiamy do piekarnika na 40 minut.
Podajemy na przystawk , posypane posiekanym czosnkiem i skropione cytryn .
1
Bak a any w oliwie
3 kg bak a anów
oregano
oliwa z oliwek extra virgin
sól
Sposób wykonania :
Bak a any kroimy w plastry o grubo ci 1 cm, uk adamy warstwami, przesypuj c sol i
zostawiamy na co najmniej 40 minut.
Nast pnie odlewamy sok, a plastry bak a ana delikatnie odciskamy w r ku.
Piekarnik nagrzewamy do 150oC.
Plastry bak a ana smarujemy z dwóch stron oliw , posypujemy sol i oregano,
uk adamy na blasze i pieczemy 10 - 15 minut na z oty kolor.
Upieczone uk adamy p asko i ciasno w s oikach, delikatnie ugniataj c.
Mo emy ich na o y wi cej, gdy osi d .
Zalewamy oliw i odstawiamy na 15 minut.
Zamykamy s oiki.
Temperatur w piekarniku zmniejszamy do 120oC.
Wstawiamy s oiki na 40 minut.
Bak a any w oliwie podajemy lekko podgrzane, posypane drobno pokrojonym
czosnkiem i pietruszk .
Mo emy te je zapiec, po ods czeniu z oliwy, z sosem pomidorowym i mozzarell .
Bak a any w sosie pomidorowym
3 kg bak a anów
oregano
oliwa z oliwek extra virgin
sól
Sposób wykonania :
Bak a any kroimy w plastry o grubo ci 1 cm, uk adamy warstwami, przesypuj c sol i
zostawiamy na co najmniej 40 minut.
Nast pnie odlewamy sok, a plastry bak a ana delikatnie odciskamy w r ku.
Piekarnik nagrzewamy do 150oC.
Plastry bak a ana smarujemy z dwóch stron oliw , posypujemy sol i oregano,
uk adamy na blasze i pieczemy 10 - 15 minut na z oty kolor.
Upieczone uk adamy ciasno warstwami w s oikach do wysoko ci 3 cm, zalewamy sosem
pomidorowym, znów uk adamy 3 cm bak a anów, które zalewamy sosem itd.
Zamykamy s oiki i wstawiamy do nagrzanego do 120oC piekarnika na 40 minut.
Podajemy letnie jako przystawk lub zapieczone z mozarell .
2
Borówki do mi s
1 kg borówek
50 dag gruszek (najlepiej bergamotek)
40 - 50 dag cukru
kilka go dzików
Sposób wykonania :
Borówki umy , przebra , zala wrz c wod , odstawi na godzin , po czym starannie
os czy na sicie.
Z cukru i 1/3 szklanki cukru ugotowa syrop.
Gruszki umy , pokroi na ma e cz stki (kliniki), usuwaj c gniazda nasienne, w o y do
syropu i gotowa .
Gdy gruszki stan si szkliste, doda borówki i go dziki, gotowa 20 minut na ma ym
ogniu.
Gor c mas nak ada do wyparzonych s oików, zamkn je pasteryzowa 15 minut.
Botwinka pasteryzowana
1 kg botwiny
1/3 y eczki kwasku cytrynowego
y eczka soli
Sposób wykonania :
M od zdrow botwink umy , pokroi .
Zagotowa 2 szklanki wody z kwaskiem i sol , w o y przygotowan botwin ,
doprowadzi do wrzenia i zdj z ognia.
Gor c prze o y do wyparzonych s oiczków, zala zalew i zamkn je.
Pasteryzowa 50 minut w temperaturze 90oC.
Buraczki mamy
6 kg buraczków czerwonych
3 cebule
7 z bków czosnku
2 y ki soli
zalewa:
5 szklanek wody
3
2 szklanki octu
2,5 szklanki cukru
5 ziaren ziela angielskiego (rozgniecionego)
5 li ci laurowych (po amanych)
Sposób wykonania :
Buraczki ugotowa , obra , zetrze na tarce o du ych oczkach.
Cebule obra , drobno pokroi , czosnek obra i posieka .
Wszystko posoli i wymiesza .
Przegotowan , zimn wod wymiesza z octem, doda cukier, rozgniecione ziarna ziela
angielskiego oraz po amane li cie laurowe.
Zalew wymiesza z buraczkami i dok adnie wymiesza .
Prze o y do s oiczków i pasteryzowa 10 minut.
Poleca SZARY
®
Cukinie
10 dag cukini
4 z bki czosnku
wie y tymianek
olej s onecznikowy
oliwa z oliwek extra virgin
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Piekarnik nagrzewamy do 120oC.
Umyte, wytarte do sucha cukinie kroimy na kawa ki - 3 cm
Obsma amy na oleju czosnek na bardzo lekko z oto, uwa aj c by go nie przypali ,
nast pnie dorzucamy cukini i sma ymy je ze wszystkich stron, mieszaj c oko o 5 minut.
Usma one, lekko przyciskamy na patelni widelcem, by je odcisn z t uszczu.
T uszcz odlewamy, cukinie solimy, pieprzymy i wraz z czosnkiem uk adamy ciasno, ale
delikatnie w s oikach i zalewamy oliw .
S oiki wstawiamy do piekarnika na 30 minut.
Podajemy na przystawk , w temperaturze pokojowej, posypane wie o zmielonym
pieprzem.
Cytryny solone
4
4 cytryny
8 y ek soli kamiennej gruboziarnistej
3 go dziki
1 li laurowy
Sposób wykonania :
Trzy cytryny wyszorowa namydlon szczoteczk , op uka gor c wod , ostudzi ,
w o y do s oika, zala zimn wod i moczy 3 doby, zmieniaj c wod rano oraz
wieczorem.
Po wyj ciu z wody cytryny naci na krzy (nie do ko ca), rozchyli cz stki, wsypa
pomi dzy nie po 2 y ki soli, nast pnie cisn owoce i u o y ciasno w s oju z dnem
wysypanym 1 y k soli.
Doda go dziki, li laurowy i wsypa na wierzch reszt soli.
Z pozosta ej cytryny wycisn sok i wla do s oika.
Owoce zala wrz tkiem, tak aby tylko je pokry , s oik zamkn i odstawi w ch odne i
ciemne miejsce na 3 - 4 tygodnie.
Potem wyjmowa cytryny po jednej cz stce lub po dwie, op uka w wodzie, wykroi i
usun mi sz.
Skórk wraz z albedo pokroi cienko w paski lub kostk i u ywa jako pikantnego i
aromatycznego dodatku do ryb, sa atek lub sosów.
Czere nie marynowane
1 kg jasnych czere ni
marynata:
1 szklanka cukru
1/2 szklanki octu winnego
2 y ki miodu
2 y eczki skórki otartej z pomara czy
3 go dziki
1 kawa ek cynamonu (2 cm)
6 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
1/2 y eczki soli
Sposób wykonania :
Ogonki owoców przyci do po owy.
Czere nie umy , starannie os czy i u o y w s oikach twist off.
Przygotowa marynat : w mo dzierzu zgnie ziarna pieprzu i ziela angielskiego.
Zagotowa 1 szklank wody z dodatkiem octu, miodu, cukru, skórki pomara czowej,
go dzików, cynamonu, pieprzu, ziela angielskiego oraz soli.
Czere nie zala marynat , s oiki szczelnie zamkn , pasteryzowa 20 minut w
temperaturze 90oC.
5
Plik z chomika:
perty08
Inne pliki z tego folderu:
Przetwory z płodów leśnych.pdf
(9024 KB)
PRZETWORY(1).pdf
(752 KB)
Przetwory domowe - Nalewki, konfitury, marynaty.PDF
(36737 KB)
PRZETWORY.pdf
(752 KB)
Inne foldery tego chomika:
0Informacje o jedzeniu i zdrowiu (przydatne) (wiedza ogólna)
Alkohol
Babki
Chleb
Ciasta
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin