rogaliki serowe 3 składniki.pdf

(993 KB) Pobierz
Czas przygotowania:
5 minut
Czas pieczenia:
35 minut
Ilość porcji:
8 dużych rogalików
Składniki:
kostka masła - 200 g
200 g mąki pszennej - pełna szklanka z dużym czubem
200 g sera z kubełka - około pół szklanki
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Czym nadziać rogaliki: 4 łyżki dowolnego dżemu lub marmolady;
kawałki czekolady, jabłka lub banana; krem budyniowy lub
czekoladowy.
Potrzebujesz również: stolnicę lub dużą deskę, odrobinę mąki do
podsypywania, wałek, nóż, papier do pieczenia i cukier puder do
oprószenia rogalików.
Masło wyjęte prosto z lodówki pokrój na mniejsze kawałki, by było
Ci wygodniej je wyrobić. Kawałki masła umieść w jednej misce
razem z mąką i serem z kubełka. Ja używam do tych rogalików
sera Pilos z Lidla. Ser nie jest kwaśny i jest wystarczająco gęsty.
Polecam również ser Mlekovita oraz Piątnica. 200 gramów to przy
gęstym serze około pół szklanki. Przy serze rzadszym będzie to
prawie 3/4 szklanki.
Ciasto wyrób szybko na gładką masę. Ja używam do tego miksera
z hakiem do ciasta drożdżowego. Możesz też wyrobić masę na
stolnicy. Lepkie ciasto zawiń w folię i odstaw do lodówki na
minimum 2 godziny lub na całą noc, jeśli szykujesz sobie ciasto
wieczorem. Po tym czasie odwiń ciasto i umieść na stolnicy lub
dużej desce lekko obsypanej mąką.
Kulę ciasta delikatnie posyp mąką również na górze i rozwałkuj na
grubość około 5 mm. Postaraj się rozwałkować ciasto tak, by
stworzyć równe koło średnicy około 32 cm. Ja przykładam sobie
dużą salaterkę i obcinam wystające ciasto nożem. Z resztek robię
kilka kulek serowych i piekę je razem z rogalikami.
Nożem potnij ciasto na 8 trójkątów. Ciasto tnij tak samo jak pizzę.
Najpierw na pół. Potem na 4 kawałki i jeszcze każdy kawałek na
pół. Na każdym trójkącie rozprowadź małą łyżeczkę wybranego
nadzienia. U mnie były to płatki róży w cukrze. Ciasto zwijaj tak,
jak na zdjęciu. Możesz dodatkowo podwinąć końce do środka.
Rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Zachowaj między nimi odległość około 3 cm, ponieważ rogaliki
rosną w czasie pieczenia. Blaszkę z rogalikami umieść w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piecz rogaliki około 35 minut
- góra/dół na środkowej półce.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin