Nalewka z pigwy cztery sposoby chillizet.doc

(15 KB) Pobierz

Nalewka z pigwy z miodem
Jeśli nie jesteście fanami cierpkich smaków, koniecznie dodajcie odrobinę miodu. Złagodzi on smak całej nalewki i sprawi, że będzie słodsza.

Składniki:

1 kg dojrzałych owoców pigwy
1 szklanka cukru
1/2 l wódki
4 łyżki płynnego miodu
skórka z 1/2 pomarańczy oraz sok
Przygotowanie:

Umyte owoce pokroić i wydrążyć gniazda nasienne. Włożyć do słoja i zalać alkoholem.
W takim stanie trzymać 2-3 tygodni. Po tym czasie ekstrakt zlać i odstawić.
Pigwę zasypać cukrem, zamknąć słój i postawić w ciepłym miejscu na tydzień, aż cukier się rozpuści. Codziennie mieszać słoikiem.
Syrop zlać i połączyć z ekstraktem, dodać miód, skórkę i sok z pomarańczy, odstawić na 2 tygodnie.
Więcej: https://www.chillizet.pl/Styl-zycia/Kuchnia/Nalewka-z-pigwy-4-latwe-przepisy-9136

 

Nalewka z pigwy i cytryny
Połączenie cierpkiego smaku pigwy i kwaśnej cytryny to sprawdzony duet. Nalewka będzie idealnym dodatkiem do mięs lub innych wytrawnych potraw.

Składniki:

1 kg pigwy
1 litr wódki
50 dag cukru
1 cytryna
Przygotowanie:

Pigwy umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Następnie pokroić w drobną kostkę.
Zagotować szklankę wody i wsypać do niej cukier. Wymieszać i dodać sok z cytryny oraz skórkę startą na drobnych oczkach.
Do gotującego się syropu wkładać kawałki pigwy i gotować na małym ogniu 5 min. Po całkowitym ostudzeniu wlać wódkę przelać do szklanego naczynia i odstawić na miesiąc. Po miesiącu zlać do butelek i szczelnie zamknąć.
 

Nalewka z pigwy i imbiru
Imbir ma właściwości rozgrzewające, dlatego warto dodać go do pigwówki, jeśli jest jesień lub zima. Dodatkowo jego aromat z pewnością uzupełni cały napój.

Składniki:

1 kg owoców pigwowca
l spirytusu 70%
1/2 kg cukru
imbir
Przygotowanie:

Owoce pigwowca umyć, obrać z gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki.
Włożyć je do wysokiego słoja, zalać spirytusem i dodać pokrojony i obrany wcześniej imbir. Przykryć i odstawić na 14 dni. Po tym czasie przelać spirytus do innego naczynia, a do owoców wsypać cukier. Odstawić na 3-4 dni, codziennie potrząsać, aż cukier wyciągnie pozostały w owocach spirytus i się w nim rozpuści.  
Przelać roztwór cukru do spirytusu, wymieszać i odstawić na kilka miesięcy.
 

 

Nalewka z pigwy tradycyjna
Ten tradycyjny napój alkoholowy z pewnością sprawdzi się wśród tych z was, którzy lubią charakterystyczny, cierpki smak.

Składniki:

kilogram owoców pigwy
kilogram cukru
0,5 litra wódki
0,5 litra spirytusu
Przygotowanie:

Owoce pigwy dokładnie umyj, osusz, pokrój na kawałki i oczyść z gniazd nasiennych. Wrzuć je do słoika i zasyp cukrem. Przykryj ściereczką i odstaw na 2 tygodnie.
Po tym czasie zlej wytworzony syrop do osobnego naczynia i zmieszaj go ze spirytusem. Szczelnie zamknij, odstaw na 2 miesiące, po tym czasie przefiltruj i zlej do butelek.
Pozostałe owoce zalej wódką i po ok. 3 tygodniach przefiltruj. Połącz oba roztwory.
 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin