Bigos z kabaczka
składniki:
Kabaczek – 1kg
Olej – 3 łyżki
Cebula – 2 sztuki
Pomidory – 2-3 sztuki
Boczek wędzony – 10dkg
Mąka – 1 łyżka
Sól
Pieprz
Koper posiekany -2 łyżki
Przygotowanie:
· Na rozgrzanym oleju wytopić pokrojony w kostkę boczek, skwarki wyjąć, a na tłuszczu podsmażyć cebulę.
· Kabaczek obrać, usunąć nasiona i pokroić w kostkę.
· Dodać do cebuli, smażyć aż trochę zmięknie.
· Następnie dodać pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę, jeszcze podgotować.
· Gdy kabaczek jest miękki potrawę osolić, oprószyć mąką, przyprawić do smaku pieprzem, zagotować.
· Posypać skwarkami z boczku i koperkiem.
Bigos z cukinii Składniki
· 3 cukinie (mogą być duże, które ciężko wykorzystać inaczej)
· 2 duże marchewki
· 1 duża cebula
· 3 duże pomidory
· 1 łyżka koncentratu pomidorowego
· 200 g kiełbasy drobiowej
· sól i pieprz do smaku
· 1 łyżeczka słodkiej papryki
· 2 łyżki oleju rzepakowego
· ¼ szklanki wody
Przygotowanie krok po kroku:
· Cebulę obierz i pokrój w piórka. Dodaj do niej pokrojoną w plastry kiełbasę i zrumień wszystko na patelni z dodatkiem oleju.
· Obraną i pozbawioną gniazd nasiennych cukinię zetrzyj na tarce o największych oczkach. Cukinię połóż na sitku i posól - niech odda nadmiar wody.
· Marchewkę także zetrzyj na tace o największych oczkach. Podsmaż razem z cebulą i kiełbasą.
· Pomidory pozbaw skóry poprzez krótką kąpiel we wrzątku, a następnie pokrój je w ćwiartki.
· Wszystkie składniki wrzuć do garnka, zalej wodą i duś mieszając aż warzywa zmiękną. Bigos z cukinii dopraw solą, pieprzem i papryką, a pod koniec duszenia dodaj do niego koncentrat pomidorowy. Podawaj z pieczywem.
bartek26