Bigos z kabaczka.doc

(26 KB) Pobierz
Bigos z kabaczka

Bigos z kabaczka

składniki:

Kabaczek – 1kg

Olej – 3 łyżki

Cebula – 2 sztuki

Pomidory – 2-3 sztuki

Boczek wędzony – 10dkg

Mąka – 1 łyżka

Sól

Pieprz

Koper posiekany -2 łyżki

Przygotowanie:

·      Na rozgrzanym oleju wytopić pokrojony w kostkę boczek, skwarki wyjąć, a na tłuszczu podsmażyć cebulę.

·      Kabaczek obrać, usunąć nasiona i pokroić w kostkę.

·      Dodać do cebuli, smażyć aż trochę zmięknie.

·      Następnie dodać pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę, jeszcze podgotować.

·      Gdy kabaczek jest miękki potrawę osolić, oprószyć mąką, przyprawić do smaku pieprzem, zagotować.

·      Posypać skwarkami z boczku i koperkiem.

 

Bigos z cukinii                                                           Składniki

·      3 cukinie (mogą być duże, które ciężko wykorzystać inaczej)

·      2 duże marchewki

·      1 duża cebula

·      3 duże pomidory

·      1 łyżka koncentratu pomidorowego

·      200 g kiełbasy drobiowej

·      sól i pieprz do smaku

·      1 łyżeczka słodkiej papryki

·      2 łyżki oleju rzepakowego

·      ¼ szklanki wody

Przygotowanie krok po kroku:

·      Cebulę obierz i pokrój w piórka. Dodaj do niej pokrojoną w plastry kiełbasę i zrumień wszystko na patelni z dodatkiem oleju.

·      Obraną i pozbawioną gniazd nasiennych cukinię zetrzyj na tarce o największych oczkach. Cukinię połóż na sitku i posól - niech odda nadmiar wody.

·      Marchewkę także zetrzyj na tace o największych oczkach. Podsmaż razem z cebulą i kiełbasą.

·      Pomidory pozbaw skóry poprzez krótką kąpiel we wrzątku, a następnie pokrój je w ćwiartki.

·      Wszystkie składniki wrzuć do garnka, zalej wodą i duś mieszając aż warzywa zmiękną. Bigos z cukinii dopraw solą, pieprzem i papryką, a pod koniec duszenia dodaj do niego koncentrat pomidorowy. Podawaj z pieczywem.

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin