domowy chleb z chrupiącą skórką.odt

(17 KB) Pobierz

Pyszny domowy chleb z chrupiącą skórką



Pyszny chleb, który zrobicie sami w bardzo prosty sposób. Umiejętności kulinarne nie są tu potrzebne :). Chleb można zrobić w garnku żeliwnym lub w naczyniu żaroodpornym z przykryciem. Skóra tego chlebka jest tak chrupiąca, że nie można się od niego oderwać.
Zachęcam was do jego przygotowania a pewnie przepis zagości u was na stałe.

Składniki:

* 750 g mąki pszennej
* 25 g świeżych drożdży
* 500 ml ciepłej wody
* 2 łyżki oleju
* 2 płaskie łyżeczki soli
* 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuszczamy w wodzie dodajemy pozostałe składniki: olej, sól, cukier oraz mąkę ( proponuje mąkę wsypywać na końcu powoli cały czas mieszając - konsystencja ciasta będzie lepsza). Mieszamy ( ciasto nie jest wyrabiane)  następnie zawijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 12 godzin.

Po wyjęciu z lodówki wyjmujemy ciasto z miski na obficie obsypaną mąką stolnice lub blat, zagniatamy i ostawiamy ponownie na 30 minut do wyrośnięcia. ( Nie wkładamy już do lodówki).

Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni wraz z naczyniem żaroodpornym w, którym chleb będzie pieczony.

Przekładamy ciasto do nagrzanego naczynia przykrywamy i obniżamy temperaturę do 200 stopni. Pieczmy pod przykryciem 30 minut i kolejne 20 minut bez przykrycia.

Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika. Po godzinie chlebek możemy już kroić.


 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin