Pyszny chleb, który zrobicie sami w bardzo prosty sposób. Umiejętności kulinarne nie są tu potrzebne :). Chleb można zrobić w garnku żeliwnym lub w naczyniu żaroodpornym z przykryciem. Skóra tego chlebka jest tak chrupiąca, że nie można się od niego oderwać.Zachęcam was do jego przygotowania a pewnie przepis zagości u was na stałe.Składniki:* 750 g mąki pszennej* 25 g świeżych drożdży* 500 ml ciepłej wody* 2 łyżki oleju* 2 płaskie łyżeczki soli* 1 łyżka cukruSposób przygotowania:Drożdże rozpuszczamy w wodzie dodajemy pozostałe składniki: olej, sól, cukier oraz mąkę ( proponuje mąkę wsypywać na końcu powoli cały czas mieszając - konsystencja ciasta będzie lepsza). Mieszamy ( ciasto nie jest wyrabiane) następnie zawijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 12 godzin.Po wyjęciu z lodówki wyjmujemy ciasto z miski na obficie obsypaną mąką stolnice lub blat, zagniatamy i ostawiamy ponownie na 30 minut do wyrośnięcia. ( Nie wkładamy już do lodówki).Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni wraz z naczyniem żaroodpornym w, którym chleb będzie pieczony.Przekładamy ciasto do nagrzanego naczynia przykrywamy i obniżamy temperaturę do 200 stopni. Pieczmy pod przykryciem 30 minut i kolejne 20 minut bez przykrycia.Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika. Po godzinie chlebek możemy już kroić.
bartek26