Recepta na idealny biszkopt.doc

(26 KB) Pobierz
Recepta na idealny biszkopt

Recepta na idealny biszkopt

Biszkopt jest podstawą wielu ciast, dlatego tak ważne jest, aby zadbać o idealną konsystencję!

Składniki:

·         6 jajek

·         3/4 szklanki cukru

·         łyżeczka proszku do pieczenia

·         4 łyżki mąki ziemniaczanej

·         szklanka mąki pszennej

Przygotowanie:

Jak zrobić puszysty biszkopt?

  1. Oddziel białka od żółtek.
  2. Białka ubij mikserem na sztywną, ale puszystą pianę.
  3. Dodawaj stopniowo cukier i powoli miksuj, aż do rozpuszczenia cukru.
  4. Mąkę ziemniaczaną i pszenną przesiej razem z proszkiem do pieczenia.
  5. Do masy białkowej dodaj przesiane mąki z proszkiem do pieczenia oraz żółtka.
  6. Mieszaj delikatnie, dopóki nie powstanie gładka i puszysta masa.
  7. Blachę lub tortownicę posmaruj tłuszczem. Dno możesz posypać tartą bułką.
  8. Przelej masę do przygotowanej blaszki.
  9. Piecz biszkopt w temperaturze 180 stopni przez 30-45 minut (do tzw. suchego patyczka).
  10. Najlepiej nie wyjmować biszkoptu od razu - przez około 30 minut powinien pozostać w otwartym piekarniku.
  11. Do całkowitego ostygnięcia najlepiej odłożyć na całą noc.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin