Schab karkowy z kurkami i fasolą szparagową.docx

(12 KB) Pobierz

Porcja dla 4 osób

Koszt około 30 zł

Czas przygotowania 30 min

Składniki:

-60 dag ładnej karkówki

-5 do 10 dag wędzonej szynki

-40 dag ugotowanej żółtej fasoli szparagowej

-40 dag kurek

-2 cebule

-250 do 300 ml śmietany 18-22%

-1 do 2 łyżki sera błękitnego

-gałązka rozmarynu

-oliwa

-sól

-pieprz

Przygotowanie:

1.       Cebulę kroimy w dowolny sposób; na dużej patelni na oliwie rumienimy cebulę na ostrym ogniu i wrzucamy kurki, mieszamy od czasu do czasu ( najpierw będą się smażyć, później puszczą sok i będą się gotować, płyn odparuje i znowu będą się smażyć) około 15 minut.

2.       W międzyczasie: schab kroimy w plastry, następnie w paski lub małe eskalopki, szynkę kroimy w paski, przyprawiamy solą, pieprzem, listkami rozmarynu i smażymy do miękkości na drugiej patelni. Po 3-5 minutach dobrze jest przykryć patelnię, żeby zapach rozmarynu nie uleciał.

3.       Ugotowaną fasolkę szparagową kroimy w kawałki 2-3 centymetrowe.

4.       Przekładamy schab do grzybów, na patelnię po schabie wlewamy 2-3 łyżki gorącej wody, zmywamy cały osad i wlewamy do grzybów ( proces deglase).

5.       Do grzybów i schabu dodajemy fasolkę, wlewamy śmietanę, dodajemy ser i, lekko mieszając, dusimy na wolnym ogniu około 3-5 minut.

 

Serwujemy  z szerokim, makaronem lub ziemniakami puree

 

 

Owoce w karmelu

Składniki:

- po ½ szklanki wydrylowanych wiśni, agrestu, malin i drobnych truskawek

-2 do 3 łyżki wody

-4 do 5 łyżek cukru

Przygotowanie:

1.       Na średniej patelni rozpuszczamy cukier z wodą, mieszamy i trzymamy na ogniu do otrzymania brązowego karmelu ( trzeba uważać, bo karmel łatwo się przypala)

2.       Wsypujemy owoce i mieszamy, trzymamy na ogniu 2-3 minuty, tak żeby karmel je przykrył.

Schłodzone owoce serwujemy z lodami, bitą śmietaną lub creme fraiche

Zgłoś jeśli naruszono regulamin