Porcja dla 4 osób
Koszt około 30 zł
Czas przygotowania 30 min
Składniki:
-60 dag ładnej karkówki
-5 do 10 dag wędzonej szynki
-40 dag ugotowanej żółtej fasoli szparagowej
-40 dag kurek
-2 cebule
-250 do 300 ml śmietany 18-22%
-1 do 2 łyżki sera błękitnego
-gałązka rozmarynu
-oliwa
-sól
-pieprz
Przygotowanie:
1. Cebulę kroimy w dowolny sposób; na dużej patelni na oliwie rumienimy cebulę na ostrym ogniu i wrzucamy kurki, mieszamy od czasu do czasu ( najpierw będą się smażyć, później puszczą sok i będą się gotować, płyn odparuje i znowu będą się smażyć) około 15 minut.
2. W międzyczasie: schab kroimy w plastry, następnie w paski lub małe eskalopki, szynkę kroimy w paski, przyprawiamy solą, pieprzem, listkami rozmarynu i smażymy do miękkości na drugiej patelni. Po 3-5 minutach dobrze jest przykryć patelnię, żeby zapach rozmarynu nie uleciał.
3. Ugotowaną fasolkę szparagową kroimy w kawałki 2-3 centymetrowe.
4. Przekładamy schab do grzybów, na patelnię po schabie wlewamy 2-3 łyżki gorącej wody, zmywamy cały osad i wlewamy do grzybów ( proces deglase).
5. Do grzybów i schabu dodajemy fasolkę, wlewamy śmietanę, dodajemy ser i, lekko mieszając, dusimy na wolnym ogniu około 3-5 minut.
Serwujemy z szerokim, makaronem lub ziemniakami puree
Owoce w karmelu
- po ½ szklanki wydrylowanych wiśni, agrestu, malin i drobnych truskawek
-2 do 3 łyżki wody
-4 do 5 łyżek cukru
1. Na średniej patelni rozpuszczamy cukier z wodą, mieszamy i trzymamy na ogniu do otrzymania brązowego karmelu ( trzeba uważać, bo karmel łatwo się przypala)
2. Wsypujemy owoce i mieszamy, trzymamy na ogniu 2-3 minuty, tak żeby karmel je przykrył.
Schłodzone owoce serwujemy z lodami, bitą śmietaną lub creme fraiche
smok12-1993