Wielkanocny mazurek Magdy Gessler.docx

(70 KB) Pobierz

Wielkanocny mazurek Magdy Gessler

Stałym punktem wielkanocnego menu są w mojej rodzinie najlepsze na świecie mazurki mojej mamy. Na idealnie kruchym cieście, zagniecionym na ugotowanych na twardo żółtkach.

Wielkanocne mazurki mojej mamyWielkanocne mazurki mojej mamy

Jak zrobić taki mazurek? To wbrew pozorem bardzo proste.

REKLAMA

Potrzeba: 150 g zmielonych na mąkę migdałów, 150 g pszennej mąki, jednej kostki masła, 100 g cukru pudru i sześciu żółtek – ugotowanych na twardo i przetartych przez sito. Do tego łyżka najlepszej, kwaśnej śmietany i łyżka zimnej, źródlanej wody, trochę soli i skórka starta z cytryny.

Największą tajemnicą prawdziwego mazurka jest sposób jego zagniatania.

Trzeba to robić szybko przy pomocy zimnego widelca. Wszystkie składniki muszą być zimne. Masło przed zagnieceniem trzeba zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zagniatamy mąkę, migdały, cukier i masło widelcem, tworząc z początku coś w rodzaju kruszonki, dodajemy przetarte żółtka, łączymy ze śmietaną i łyżką zimnej wody. Grudy robią się oraz większe, żeby za chwilę się połączyć w ciasto. Całość zajmuje nie więcej niż trzy minuty. Zagniecione ciasto zawijamy w pergamin i odkładamy do lodówki na całą noc.

Dopiero następnego dnia możemy upiec z niego mazurek. Najlepiej czekoladowy, mój ukochany.

Do dekoracji potrzebować będziemy dwóch tabliczek najlepszej gorzkiej czekolady, 250 g bardzo esencjonalnego kakao, 250 g cukru pudru, szklanki słodkiej śmietanki, pół kostki masła, 70 ml spirytusu i sporej garści usmażonej samodzielnie skórki pomarańczowej. W kąpieli parowej rozpuszczamy czekoladę z masłem, dodajemy śmietankę i cukier puder. Po zmieszaniu dolewamy spirytus i dodajemy skórkę pomarańczową. Mieszamy, czekając na idealną konsystencję. W ostatniej chwili nabłyszczamy masę surowym żółtkiem i wylewamy na upieczony mazurkowy spód. Równie genialny jest przepis mamy na mazurek różany ucierany.

Źródło: Magda Gessler - Smaki życia

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin