Najlepsze przepisy na pączki.docx

(1272 KB) Pobierz

Najlepsze przepisy na pączki

 

Tłusty czwartek to dzień, w którym nikt nie odmawia sobie przyjemności zjedzenia pączka. Albo siedmiu.... Potrafimy godzinami stać w kolejkach do najlepszych cukierni, żeby kupić wymarzone tego dnia łakocie. Ale nie musi tak być! Przepisów na pączki jest całe mnóstwo, a ich wykonanie nie należy do najtrudniejszych. Spróbujcie koniecznie! Nic nie smakuje tak, jak domowe pączki. Mniam!

0 ‹ wróć

Tradycja mówi, że ten, kto nie zje w tłusty czwartek choć jednego pączka, będzie miał pecha. Pamiętajcie o tym! Smacznego!

PĄCZKI Z POWIDŁAMI

Pączki z powidłami

Pączki z powidłami

Główne składniki

·         250 g mąki pszennej

·         125 ml letniego mleka

·         20 g roztopionego masła

·         7 g drożdży instant

·         40 ml spirytusu

·         1 szczypta soli

·         2 łyżki cukru

·         jajko

·         2 żółtka

·         150 g cukru powidła śliwkowe

·         1 l oleju do smażenia

REKLAMA

PRZYGOTOWANIE:

Rondel z rozpuszczonym masłem zostawiamy do wystygnięcia. Mleko wlewamy do naczynia i ustawiamy na małym ogniu.

Do lekko podgrzanego płynu wsypujemy łyżkę cukru, łyżkę mąki. Następnie dodajemy drożdże.

Gdy wymieszamy składniki, zdejmujemy garnek z palnika. Kładziemy na wierzch ściereczkę i pozostawiamy mieszankę w cieple na kwadrans.

Miksujemy jajko, żółtko z dwoma łyżkami cukru. Następnie wlewamy przygotowane mleko do utartej masy jajecznej. Ciasto powoli wyrabiamy za pomocą robota.

Do jednolitego kremu stopniowo dodajemy kawałki masła. Gdy wszystkie składniki się połączą, wlewamy spirytus. Całość ponownie miksujemy.

Do posypanego mąką naczynia wkładamy ciasto. Wierzch miski przykrywamy i odstawiamy. Po upływie 1-1,5 godziny wyjmujemy placek i uderzamy w niego mocno pięścią. Ponownie zagniatamy ciasto.

Pączki kładziemy na papierze oprószonym mąką. Całość przykrywamy i odstawiamy do ciepłego miejsca na pół godziny.

Olej wlewamy do garnka i ustawiamy naczynie na średnim ogniu. Gdy tłuszcz osiągnie 170ºC, umieszczamy w nim maksymalnie po 3 pączki.

Usmażone na złoto przysmaki wyjmujemy i za pomocą ręcznika papierowego odsączamy z oleju. Zimne pączki nadziewamy zblendowanymi powidłami.

Na koniec wszystko posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

PĄCZKI Z WIŚNIAMI

Pączki z wiśniami

Pączki z wiśniami

Główne składniki

·         21 g świeżych drożdży

·         250 ml letniego mleka

·         75 g cukru

·         500 g mąki

·         szczypta soli

·         100 g wiśni, drylowanych

·         1 kg oleju do głębokiego smażenia

·         cukier puder do posypania

·         Danie gotowe w: 60 min

·         Liczba porcji: 12

Przygotowanie

Wymieszać drożdże z dwoma łyżeczkami cukru i odrobiną mleka. Wymieszać mąkę z solą, dodać drożdże, resztę mleka, cukier, wiśnie i ugniatać na gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ciasto ściereczką i dostawić na 1 godzinę w ciepłym i suchym miejscu.

W dużym rondlu rozgrzać mocno olej do momentu aż zaczną pojawiać się pęcherzyki. Łyżką oddzielać kawałki ciasta tworząc małe, lekko spłaszczone kule i smażyć na głębokim tłuszczu na złoto przez 3-4 minuty.

Usmażone pączki wyjąć łyżką cedzakową, odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym, podawać ciepłe posypane cukrem pudrem.

PĄCZKI Z PIEKARNIKA

Pączki

Pączki

·         Przygotowanie: 20 minut

·         Gotowanie: 15 minut

·         Danie gotowe w: 120 minut

·         Kalorie: 209 kcal/ porcja

·         Liczba porcji: 15

Główne składniki

·         500 g mąki pszennej

·         200 ml mleka

·         100 g cukru

·         50 g masła

·         15 g suchych drożdży

·         dowolna marmolada

·         1 całe jajko

·         3 żółtka

·         8 g cukru waniliowego

·         1/2 cytryny

·         sól

REKLAMA

Sposób przygotowania:

Przesianą mąkę zmieszaj z suchymi drożdżami, szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym

Rozpuść masło i odstaw na chwilę do przestudzenia.Do mąki dodaj mleko, jajko i 3 żółtka, sok oraz startą skórkę z połowy cytryny. Całość dokładnie wymieszaj, na koniec dodaj wystudzone masło

Wyrabiaj rękami aż ciasto zrobi się gładkie, następnie uformuj kulę i odstaw przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na co najmniej 2 godziny

Formę do muffinek wypełnij papilotkami, następnie do każdej nałóż 1 łyżkę lekko spłaszczonego w dłoniach ciasta

Wypełnij każdy pączek 1 łyżeczką ulubionego dżemu, po czym dokładnie pozlepiaj

Odstaw przykryte pączki w ciepłe miejsce na około pół godziny aż podwoją swoją objętość

Wyrośnięte pączki piecz w 180 st. C przez około 15 minut aż zrobią się pękate i rumiane

Tak przygotowane pączki z piekarnika możesz udekorować lukrem, kandyzowaną skórką pomarańczy, polewą czekoladową lub płatkami jadalnych, suszonych róż.

Do przygotowania nadzienia najlepiej używać bardziej gęstego dżemu, aby nie wypłynął. W przypadku innych, rzadszych farszów, takich jak budyń, masło orzechowe czy masa kajmakowa, należy wypełnić nimi pączki tuż po upieczeniu.

MALUTKIE PĄCZKI SEROWE

Pączki serowe

Pączki serowe

·         Przygotowanie: 10 minut

·         Gotowanie: 35 minut

·         Danie gotowe w: 45 minut

·         Kalorie: 45 kcal/ sztuka

·         Liczba porcji: 35 pączków

Główne składniki

·         300 g mielonego twarogu

·         3 jajka

·         2 szklanki mąki pszennej

·         2 łyżki cukru pudru

·         łyżeczka proszku do pieczenia

·         pół łyżeczki sody oczyszczonej

·         kilka kropel aromatu waniliowego

·         500 ml oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

1.W misce wymieszaj wszystkie składniki poza sodą. Sodę dodaj przed samym pieczeniem, ponownie wymieszaj ciasto

2. Dłonie lekko natłuść olejem i formuj małe kulki z ciasta, które następnie układaj na rozgrzanym oleju

3. Usmażone pączki układaj na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj oprószone cukrem pudrem

Wiesz już, jak zrobić pączki serowe. Ale jeśli dowiesz się, co zrobić, by nie zjeść wszystkich naraz, podziel się tym odkryciem ze światem.

CHURROS

Churros (pączki) z ciepłą czekoladą cynamonową

Churros (pączki) z ciepłą czekoladą cynamonową

Główne składniki

·         250ml wody

·         1/4 szklanki (60ml) masła

·         2 łyżki (30m) brązowego cukru

·         140g (250ml) mąki tortowej

·         5ml olejku waniliowego

·         3 jajka

·         1 żółtko

·         Olej słonecznikowy do głębokiego smażenia

·         200g cukru pudru

·         30ml cynamonu w proszku

·         Na gorącą czekoladę:

·         300g twardej gorzkiej czekolady

·         500ml śmietanki

·         20ml cynamonu w proszku

·         Liczba porcji: 8

REKLAMA

Przygotowanie

Zagotuj wodę, masło i cukier na średnim ogniu. Dodaj mąkę tortową i mieszaj drewnianą łyżką do momentu, aż wszystkie składniki złączą się w jedną całość.

Ściągnij z palnika, dodaj jajka oraz żółtko jedno po drugim. Dokładnie wymieszaj po dodaniu każdego ze składników. Następnie dodaj olejek waniliowy i wymieszaj.

Podgrzej olej słonecznikowy w średniej wielkości garnku do momentu, aż będzie ciepły.

Włóż ciasto do pojemnika ze sprayem o 1 cm końcówce. Wylej ciasto na ciepły olej przy pomocy tego urządzenia w formie wyglądem przypominającej kiełbaski o długości 5cm i smaż je do momentu, aż będą złoto-brązowe i chrupiące, a więc około 5-8 minut. Zmieszaj cukier trzcinowy z cynamonem.

Osusz churros na ręczniku kuchennym, a następnie od razu obtocz je w cukrze cynamonowym.

Dodaj wszystkie składniki na gorącą czekoladę do średniej wielkości garnka. Mieszaj na małym ogniu do momentu, aż powstanie gładka masa. Podawaj churros z gorącą czekoladą.

OPONKI SEROWE

Oponki serowe

Oponki serowe

Główne składniki

·         500 g chudego twarogu

·         100 g cukru

·         2 jajka

·         250 g mąki

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         olej roślinny do smażenia (1-2 szklanki)

·         80 g cukru pudru do posypania

·         Danie gotowe w: 30 min

·         Liczba porcji: 4

Przygotowanie

Twaróg przełożyć do miski, wbić jajka i dodać cukier. Całość dokładnie wymieszać. Do osobnego naczynia przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą serową do uzyskania jednolitej konsystencji.

Ciasto przełożyć na lekko oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość 1 cm. Za pomocą szklanki wyciąć koła o średnicy 6-7 cm następnie przy użyciu małego kieliszka o średnicy ok. 2cm wyciąć mniejsze koła w środku powstałych okręgów .

W rondlu rozgrzać olej do ok. 3-4cm wysokości naczynia i smażyć oponki na złoty brąz po ok. 5 minut z każdej strony. Gotowe oponki przełożyć na ręcznik papierowy, ostudzić i posypać cukrem pudrem.

AMERYKAŃSKIE DONATY

Amerykańskie donaty

Amerykańskie donaty

Główne składniki

·         2 łyżeczki suszonych drożdży

·         5 łyżek letniej wody

·         pół szklanki letniego mleka

·         3 łyżki cukru pudru

·         5 dag stopionego masła

·         2 czubate szklanki mąki pszennej

·         jajko

·         olej do smażenia

·         DO POSYPANIA: cukier puder wymieszany z odrobiną cynamonu

Przygotowanie

Drożdże utrzeć z wodą, mlekiem, łyżką cukru pudru, odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.

REKLAMA

Następnie dodać stopione i wystudzone masło, mąkę, jajko, resztę cukru. Wymieszać, zagnieść ciasto i włożyć do miski wysmarowanej olejem, odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce.

Gdy ciasto wyrośnie zagnieść ponownie, rozwałkować na obsypanej mąką stolnicy. Kieliszkiem do wina wycinać donaty, pośrodku każdego wycinać mniejsze kółko kieliszkiem do wódki.

Donaty przykryć, odstawić na 10 minut, następnie smażyć na rozgrzanym oleju na złoto.

Donaty odsączyć z nadmiaru tłuszczu ma papierowym ręczniku i obsypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

PĄCZKI MAGDY GESSLER

Pączki Magdy Gessler

Pączki Magdy Gessler

Główne składniki

·         ok. 2 kg mąki

·         300 g cukru

·         30 jajek

·         500 g masła

·         500 ml mleka

·         2 opakowania cukru waniliowego z prawdziwej wanilii

·         0,5 łyżeczki soli (łyżeczki do kawy)

·         100 g świeżych drożdży

·         konfitura z płatków róż lub powidła śliwkowe

·         ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin