Kuchnia chińska - podział geograficzny.docx

(661 KB) Pobierz

Trudno uwierzyć, ale są w Chinach miejsca, gdzie niemal nie je się ryżu

Od 21 stycznia do 1 marca Chińczycy obchodzą Święto Wiosny, czyli nadejście Nowego Roku, który rozpoczął się 5 lutego i jest rokiem Ziemistej Świni. Z tego powodu postanowiliśmy dokładniej przyjrzeć się chińskiej kuchni oraz kulturze jedzenia. Co więcej, nie musimy lecieć do Azji, aby przeżyć niesamowitą kulinarną podróż do Chin.

 

 

Kuchnia chińska

 

Chiński Nowy Rok, który niedawno się rozpoczął, upłynie pod znakiem Ziemistej Świni. Ma być to czas sprzyjający poważnym decyzjom i obfitujący w liczne nowe możliwości. Powinniśmy także odczuć znaczący przypływ optymizmu i spokoju. Warto podkreślić, że w Chinach świnia symbolizuje męską siłę oraz doprowadzanie spraw do końca - ponieważ jest ostatnim z 12 znaków chińskiego horoskopu.

Co więcej - w przeciwieństwie do Zachodu, na Wschodzie uważa się ją za symbol bogactwa i sukcesu - dlatego nic dziwnego, że kiedy świnia raz na 12 lat zaczyna „władać” światem, Azjaci są bardzo entuzjastycznie nastawieni i spodziewają się samych sukcesów. Rok Ziemistej Świni to również dobry czas na inwestycje czy kupno nieruchomości. Warto również podkreślić, że dominacja Świni zachęca wszystkie znaki zodiaku do dobrej zabawy i spędzania czasu wolnego w przyjemny sposób. Bez wątpienia jedzenie jest przyjemnością - dlatego poznajmy kuchnię chińską bliżej.

Kuchnia chińska jest bardzo różnorodnaFoto: Shutterstock

Kuchnia chińska jest bardzo różnorodna

Kuchnia chińska - podział geograficzny

 

Zacznijmy od prostego pytania - „Co je się w Chinach?” Odpowiedź jest prosta: wszystko, co lata, a nie jest samolotem, wszystko, co pływa, a nie jest łodzią i wszystko, co chodzi, a nie jest człowiekiem. Różnorodność kulinarna Chin jest ogromna, tak samo, jak ogromna jest powierzchnia tego kraju. Oczywiście znajdziemy kilka cech wspólnych - np. używanie dużej ilości warzyw czy redukcja nabiału, jednak różnice dotyczące używanych składników, przypraw czy nawet sposobów gotowania są dość duże. Kierując się podziałem geograficznym, można wyróżnić takie odmiany kuchni chińskiej:

·         kuchnia pekińska - to kuchnia północnej części Chin, która opiera się na tradycjach kulinarnych dwóch regionów: prowincji Hebel i Szantug. Co więcej, wyraźne są także wpływy mongolskie - większość dnia oparta jest na mięsie, zwykle smażonym. Podstawa kuchni pekińskiej to makaron i pszenne bułeczki gotowane na parze (ze słonym lub słodkim nadzieniem), a do rzadkości należą dania z dodatkiem ryżu.

·         kuchnia szanghajska - to kuchnia wschodniej części Chin, czyli miast takich jak Szanghaj, Suzhou, Nankin i Hangzhou. Charakteryzuje się słodkim smakiem, ponieważ do wielu potraw dodawany jest brązowy cukier. Podstawą wielu potraw są ryby i owoce morza. Warto podkreślić, że kuchnia szanghajska to zdrowa kuchnia - dania często są powoli gotowane na parze lub na wolnym ogniu.

·         kuchnia kantońska - to kuchnia południowej części Chin, czyli okolic Kantonu i Hongkongu. Właśnie ten rodzaj kuchni chińskiej jest najbardziej znany w Europie. W kuchni kantońskiej podstawą większości potraw są ryż oraz drobno posiekane składniki, które podsmaża się, używając woka. Często używa się także ryb i owoców morza. Co więcej, to właśnie kuchnia kantońska charakteryzuje się wieloma popularnymi specjalnościami, m.in. suszonymi kalmarami, zupą z płetw rekina, zupą z węża czy stuletnimi jajami.

·         kuchnia syczuańska - to kuchnia zachodnich Chin, czyli okolic Syczuanu, Chengdu i Chongqing (słynące z najbardziej pikantnych dań na świecie). Większość dań jest bardzo pikantnych i opiera się na wołowinie, często mięso jest wędzone. Znanych jest tutaj około pięciu tysięcy dań regionalnych, a sam proces przesmażania potraw odbywać może się na kilkanaście sposobów (na sucho, w ruchu, eksplozywne, w głębokim tłuszczu, z wydobyciem aromatów itd.).

·         kuchnia hunańska - to kuchnia centralnych regionów Chin, położonych wzdłuż rzeki Jangcy, czyli ryżowego zagłębia kraju. Dania opierają się na ryżu i są bardzo pikantne - popularny dodatek to pasta z chilli.

·         kuchnia sinciang - to kuchnia północno-zachodnich Chin, która jest dość odmienna i widoczne są w niej wpływy Azji Środkowej. W niektórych regionach tej części kraju dominuje islam, więc nie spotkamy wielu dań z wieprzowiną (będąca bardzo popularną na południu Chin). Ze względu, że nie uprawia się tam ryżu, używane są głównie zboża, czyli makarony. Potrawy najczęściej gotowane są w glinianych garnkach na wolnym ogniu.

·         kuchnia fukieńska - to kuchnia południowo-wschodnich Chin, czyli regionu znanego z najlepszego sosu sojowego, pierożków i wielkiej różnorodności zup. Ciekawy smak kuchnia fukieńska zawdzięcza głównie dodatkowi grzybów i pędów bambusa.

·         kuchnia chaozhou - to kuchnia regionu Chaoshan, położonego w prowincji Guangdon, czyli w południowo-wschodniej części Chin. Słynie ona głównie z owoców morza i delikatnych, wykwintnych dań. Kuchnia chaoshan słynie zwłaszcza z owoców morza oraz dań wegetariańskich. Przyprawy stosuje się tutaj oszczędniej niż w innych regionach Chin, a przed i po posiłku podaje się w malutkich filiżaneczkach bardzo mocną herbatę ulung. Typową przyprawą do dań jest sos shacha.

_Kultura jedzenia w Chinach

Jedzenie ma dla Chińczyków wyjątkowe znaczenie. Traktują je oni niemal mistycznie, co widać w każdym przygotowywanym posiłku. Zgodnie z regułami, Chińczycy starają się jeść trzy ciepłe posiłki w ciągu dnia.

REKLAMA

Nikogo nie powinno zaskoczyć, że potrawy je się pałeczkami, a zupy łyżką. Te stosowane w Chinach noszą nazwę kuaizi - są przeważnie kwadratowe i mają tępe zakończenie, najczęściej wykonane są z drewna lub bambusa. Należy pamiętać, że na pałeczki nie wolno nabijać jedzenia ani nie powinno się nimi gestykulować, ponieważ w krajach azjatyckich uznawane jest to za obrazę. Jeśli chcemy zrobić przerwę w jedzeniu (lub skończyliśmy jeść), to odkładamy pałeczki na specjalne podkładki, ponieważ wbicie pałeczek w ryż odbierane jest dosłownie jako życzenie śmierci (w Chinach ludzie umieszczają kadzidła w miseczkach z jedzeniem składanym jako ofiara dla zmarłych, więc wetknięcie pałeczek w podobny sposób przypomina o tym zwyczaju).

Pamiętać należy także o tym, że napoje dolewamy tylko innym, nigdy sobie. Co więcej, każdy oficjalny obiad powinien rozpocząć się od toastu wzniesionego przez gospodarza.

Trudno uwierzyć, ale są w Chinach miejsca, gdzie niemal nie je się ryżu

12 lut, 13:01

FACEBOOK | 63

TWITTER

E-MAIL

KOPIUJ LINK 4 SKOMENTUJ

Od 21 stycznia do 1 marca Chińczycy obchodzą Święto Wiosny, czyli nadejście Nowego Roku, który rozpoczął się 5 lutego i jest rokiem Ziemistej Świni. Z tego powodu postanowiliśmy dokładniej przyjrzeć się chińskiej kuchni oraz kulturze jedzenia. Co więcej, nie musimy lecieć do Azji, aby przeżyć niesamowitą kulinarną podróż do Chin.

Kuchnia chińskaFoto: Shutterstock Kuchnia chińska

4 ‹ wróć

REKLAMA

Chiński Nowy Rok, który niedawno się rozpoczął, upłynie pod znakiem Ziemistej Świni. Ma być to czas sprzyjający poważnym decyzjom i obfitujący w liczne nowe możliwości. Powinniśmy także odczuć znaczący przypływ optymizmu i spokoju. Warto podkreślić, że w Chinach świnia symbolizuje męską siłę oraz doprowadzanie spraw do końca - ponieważ jest ostatnim z 12 znaków chińskiego horoskopu.

Co więcej - w przeciwieństwie do Zachodu, na Wschodzie uważa się ją za symbol bogactwa i sukcesu - dlatego nic dziwnego, że kiedy świnia raz na 12 lat zaczyna „władać” światem, Azjaci są bardzo entuzjastycznie nastawieni i spodziewają się samych sukcesów. Rok Ziemistej Świni to również dobry czas na inwestycje czy kupno nieruchomości. Warto również podkreślić, że dominacja Świni zachęca wszystkie znaki zodiaku do dobrej zabawy i spędzania czasu wolnego w przyjemny sposób. Bez wątpienia jedzenie jest przyjemnością - dlatego poznajmy kuchnię chińską bliżej.

Kuchnia chińska jest bardzo różnorodnaFoto: Shutterstock

Kuchnia chińska jest bardzo różnorodna

Kuchnia chińska - podział geograficzny

Zacznijmy od prostego pytania - „Co je się w Chinach?” Odpowiedź jest prosta: wszystko, co lata, a nie jest samolotem, wszystko, co pływa, a nie jest łodzią i wszystko, co chodzi, a nie jest człowiekiem. Różnorodność kulinarna Chin jest ogromna, tak samo, jak ogromna jest powierzchnia tego kraju. Oczywiście znajdziemy kilka cech wspólnych - np. używanie dużej ilości warzyw czy redukcja nabiału, jednak różnice dotyczące używanych składników, przypraw czy nawet sposobów gotowania są dość duże. Kierując się podziałem geograficznym, można wyróżnić takie odmiany kuchni chińskiej:

·         kuchnia pekińska - to kuchnia północnej części Chin, która opiera się na tradycjach kulinarnych dwóch regionów: prowincji Hebel i Szantug. Co więcej, wyraźne są także wpływy mongolskie - większość dnia oparta jest na mięsie, zwykle smażonym. Podstawa kuchni pekińskiej to makaron i pszenne bułeczki gotowane na parze (ze słonym lub słodkim nadzieniem), a do rzadkości należą dania z dodatkiem ryżu.

·         kuchnia szanghajska - to kuchnia wschodniej części Chin, czyli miast takich jak Szanghaj, Suzhou, Nankin i Hangzhou. Charakteryzuje się słodkim smakiem, ponieważ do wielu potraw dodawany jest brązowy cukier. Podstawą wielu potraw są ryby i owoce morza. Warto podkreślić, że kuchnia szanghajska to zdrowa kuchnia - dania często są powoli gotowane na parze lub na wolnym ogniu.

·         kuchnia kantońska - to kuchnia południowej części Chin, czyli okolic Kantonu i Hongkongu. Właśnie ten rodzaj kuchni chińskiej jest najbardziej znany w Europie. W kuchni kantońskiej podstawą większości potraw są ryż oraz drobno posiekane składniki, które podsmaża się, używając woka. Często używa się także ryb i owoców morza. Co więcej, to właśnie kuchnia kantońska charakteryzuje się wieloma popularnymi specjalnościami, m.in. suszonymi kalmarami, zupą z płetw rekina, zupą z węża czy stuletnimi jajami.

·         kuchnia syczuańska - to kuchnia zachodnich Chin, czyli okolic Syczuanu, Chengdu i Chongqing (słynące z najbardziej pikantnych dań na świecie). Większość dań jest bardzo pikantnych i opiera się na wołowinie, często mięso jest wędzone. Znanych jest tutaj około pięciu tysięcy dań regionalnych, a sam proces przesmażania potraw odbywać może się na kilkanaście sposobów (na sucho, w ruchu, eksplozywne, w głębokim tłuszczu, z wydobyciem aromatów itd.).

·         kuchnia hunańska - to kuchnia centralnych regionów Chin, położonych wzdłuż rzeki Jangcy, czyli ryżowego zagłębia kraju. Dania opierają się na ryżu i są bardzo pikantne - popularny dodatek to pasta z chilli.

·         kuchnia sinciang - to kuchnia północno-zachodnich Chin, która jest dość odmienna i widoczne są w niej wpływy Azji Środkowej. W niektórych regionach tej części kraju dominuje islam, więc nie spotkamy wielu dań z wieprzowiną (będąca bardzo popularną na południu Chin). Ze względu, że nie uprawia się tam ryżu, używane są głównie zboża, czyli makarony. Potrawy najczęściej gotowane są w glinianych garnkach na wolnym ogniu.

·         kuchnia fukieńska - to kuchnia południowo-wschodnich Chin, czyli regionu znanego z najlepszego sosu sojowego, pierożków i wielkiej różnorodności zup. Ciekawy smak kuchnia fukieńska zawdzięcza głównie dodatkowi grzybów i pędów bambusa.

·         kuchnia chaozhou - to kuchnia regionu Chaoshan, położonego w prowincji Guangdon, czyli w południowo-wschodniej części Chin. Słynie ona głównie z owoców morza i delikatnych, wykwintnych dań. Kuchnia chaoshan słynie zwłaszcza z owoców morza oraz dań wegetariańskich. Przyprawy stosuje się tutaj oszczędniej niż w innych regionach Chin, a przed i po posiłku podaje się w malutkich filiżaneczkach bardzo mocną herbatę ulung. Typową przyprawą do dań jest sos shacha.

_

https://ocdn.eu/lps/1746213/creative/000/000134/000134571/800x50.jpg

https://ocdn.eu/lps/1746213/creative/000/000134/000134571/800x100.jpg

Kultura jedzenia w Chinach

Jedzenie ma dla Chińczyków wyjątkowe znaczenie. Traktują je oni niemal mistycznie, co widać w każdym przygotowywanym posiłku. Zgodnie z regułami, Chińczycy starają się jeść trzy ciepłe posiłki w ciągu dnia.

REKLAMA

Nikogo nie powinno zaskoczyć, że potrawy je się pałeczkami, a zupy łyżką. Te stosowane w Chinach noszą nazwę kuaizi - są przeważnie kwadratowe i mają tępe zakończenie, najczęściej wykonane są z drewna lub bambusa. Należy pamiętać, że na pałeczki nie wolno nabijać jedzenia ani nie powinno się nimi gestykulować, ponieważ w krajach azjatyckich uznawane jest to za obrazę. Jeśli chcemy zrobić przerwę w jedzeniu (lub skończyliśmy jeść), to odkładamy pałeczki na specjalne podkładki, ponieważ wbicie pałeczek w ryż odbierane jest dosłownie jako życzenie śmierci (w Chinach ludzie umieszczają kadzidła w miseczkach z jedzeniem składanym jako ofiara dla zmarłych, więc wetknięcie pałeczek w podobny sposób przypomina o tym zwyczaju).

Pamiętać należy także o tym, że napoje dolewamy tylko innym, nigdy sobie. Co więcej, każdy oficjalny obiad powinien rozpocząć się od toastu wzniesionego przez gospodarza.

https://ocdn.eu/lps/1746213/creative/000/000134/000134571/800x50.jpg

https://ocdn.eu/lps/1746213/creative/000/000134/000134571/800x100.jpg

Kulinarna podróż do Chin w sercu Małopolski

Od dziś ulica Orzechowa 11 w Krakowie to adres, który z pewnością jest ważnym punktem na kulinarnej mapie nie tylko stolicy Małopolski, a całej Polski. Kartę dań restauracji Yulan pomógł stworzyć pochodzący z Chin i mający kulinarne sukcesy na arenie międzynarodowej, Zhoulezi Nicholas Yinliang Lu, a szefem kuchni w Yulan jest Michał Zgud.

W menu restauracji Yulan znajdziemy sporo ciekawych pozycji. Są to m.in. doskonale doprawiony chiński naleśnik Jiang Bing, omlet po chińsku z szalotką i bulwiastym czosnkiem, chińska zupa pomidorowa z jajkiem, małże po syczułańsku oraz tofu „Mapo” w sosie ostrygowym.

- Nasze życie jest marne – z powodu zanieczyszczeń wdychamy zatrute powietrze, jemy skażone produkty – jakość wszystkiego spada. Jemy krewetki i ostrygi, ale być może z powodu zanieczyszczeń wody za 20 lat już ich nie będzie. To nie pesymizm, tylko realizm. Dlatego uważam, że powinniśmy korzystać z życia i czerpać z niego radość. Ja chcę ludziom tę radość dawać, zapewniając im przyzwoite jedzenie. Bo tylko jedząc posiłki z wartościowych składników, możemy czuć się dobrze i normalnie funkcjonować - powiedział Zhoulezi Nicholas Yinliang Lu w wywiadzie dla Lounge Magazyn.

Restauracja Yulan jest częścią czterogwiazdkowego Metropolo by Golden Tulip w Krakowie, którego otwarcie było pierwszym krokiem w kierunku rozwoju marki Metropolo na świecie. Hotele marki będą się pojawiać na trasie Nowego Jedwabnego Szlaku, łączącego Chiny z Europą.

Restauracja Yulan, Metropolo by Golden Tulip

Restauracja Yulan, Metropolo by Golden Tulip

Wnętrze Metropolo by Golden Tulip zaprojektowano w stylu chińskiego art deco. Goście mają do dyspozycji 220 nowoczesnych pokoi, strefę relaksu, bar Lychee, restaurację Yulan oraz 16 nowoczesnych sal konferencyjnych o łącznej powierzchni 2500 , która pozwala na organizację spotkania dla nawet 2 tys. osób.

Artykuł powstał we współpracy z hotelem Metropolo by Golden Tulip

 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin