Ciasteczka z króliczkiem.docx

(767 KB) Pobierz

Ciasteczka z króliczkiem

kruche ciasteczka króliczek

Składniki na około 25 herbatników

mąka 00, 500 g

masło, 250 g

cukier puder, 170 g

jajka, 1

białko jaja, 1 łyżka

kakao, 20 g

wanilia

gorzka czekolada do dekoracji, 100 g

małe białe jajko dostępne do "wklejenia"

ciasteczka króliczka

Wyjmij masło z lodówki godzinę wcześniej i przenieś do temperatury pokojowej (lub wykonaj "obrót" w kuchence mikrofalowej, będzie 30 sekund na 350 W podzielone na kawałki)

W misce włóż mąkę z cukrem i wanilią. Dodaj masło na małe kawałki i zacznij włączać je palcami, aż "wybuchnie" wszystko. Stwórz fontannę i skorupę całego jajka.

Ugniataj, próbując zagęścić mieszaninę, miażdżąc ją dłońmi. Nalegaj, nawet jeśli czujesz, że nadal potrzebujesz płynu, nie potrzebujesz go. Na koniec otrzymasz solidne i zwarte ciasto.

Odetnij około jednej trzeciej i włóż resztę ciasta do lodówki owiniętą folią.

Teraz dodaj białko jaja i kakao do reszty ciasta i zagniataj ponownie, aż kolor będzie jednolity, a następnie zawierający kakao. Impelikolować i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

Rozłóż dwa ciasta na lekko posypanej mąką powierzchni lub między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, do grubości pół centymetra białego ciasta i cieńszego niż kakao.

Do każdego króliczka potrzebne są dwa białe serca i trochę kakao.

Umieść twarz królika z czubkiem serca w górę. Połóż drugie serce końcówką w dół i przeciąć na pół. Odwróć położenie dwóch połówek lub weź lewe ucho i umieść je na prawo od drugiego (lub odwrotnie).

Ostrzem noża pociąć kępkę na królika i złożyć ją. Przy odrobinie białka jaja przyklejamy uszy i lekko je składamy.

Z mniejszą formą serca ułóż małe serce z mieszanką kakao. pociąć na pół i postępować jak dla uszu. Połóż połówki małego serca na uszach, przyklejając je odrobiną białka jajka.

kruche ciasteczka króliczek

Na muszkę ułóż prostokąt z białego kruchego ciasta, zmiaż końce palcem i dokręć w środku. Następnie umieść małą kulkę ciasta kakaowego na środku i wklej ją z odrobiną białka jajka. Przyłóż muszlę z białkiem i umieść króliczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Włącz piekarnik w temperaturze 170 ° C W międzyczasie można przechowywać szalkę lub tace w lodówce.

Piec i gotować przez około 15 minut. Herbatniki są gotowe, gdy zobaczysz, że dolne krawędzie są po prostu złote.

Wyjmij z piekarnika i ostudź.

Zmniejsz płatki czekoladowe i pozwól im się rozpływać w bemarie lub w kuchence mikrofalowej. Aby udekorować króliczki, możesz użyć małej łyżeczki, by zrobić trójkąt nosa i wykałaczkę dla oczu i reszty. Jeśli jesteś bardziej doświadczony, możesz użyć małego papierowego stożka, na który zrobisz małą dziurę.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin