Puszyste ciasta na dzień babci i dziadka.pdf

(1969 KB) Pobierz
PUSZYSTE CIASTA NA DZIEŃ
BABCI I DZIADKA
przepisy.pl
Ciasto bakaliowe - Macao - VIDEO
przepisy.pl
Składniki:
Kostka do pieczenia Kasia
- 150 gramów
cukier - 0.6 szklanek
mąka - 2 szklanki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
gałka muszkatołowa - 1.5 łyżeczek
jajka - 4 sztuki
koniak - 0.3 szklanek
60 minut
Wskazówki pieczenia:
120 minut
Łatwe
rodzynki - 1 szklanka
rodzynki jasne - 1 szklanka
żurawina - 1.5 szklanek
160 °C
kandyzowana skórka z pomarańczy - 1 szklanka
płatki migdałowe - 40 gramów
Sposób przygotowania:
1. Owoce i migdały wymieszaj z 1/4 szklanki mąki.
2. Pozostałą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i gałką muszkatałową.
3. Miękką Kasię utrzyj z cukrem, dodając partiami jajka i mąkę.
4. Na koniec, ciągle mieszając mikserem, wlej likier.
5. Do masy dodaj oprószone mąką owoce i delikatnie wymieszaj łyżką.
6. Piekarnik nagrzej do 160 st. C.
7. Ciasto przełóż do wysmarowanej Kasią i obsypanej mąką formy z kominkiem i piecz, aż ciasto będzie suche (około 2
godzin).
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Ciasto drożdżowe podstawowe - VIDEO
przepisy.pl
Składniki:
Kostka do pieczenia Kasia
- 50 gramów
mąka - 400 gramów
cukier - 100 gramów
mleko - 125 mililitrów
jajko - 2 sztuki
świeże drożdże - 20 gramów
sól - 1 szczypta
60 minut
Wskazówki pieczenia:
0 minut
Łatwe
mąka - 2 łyżki
cukier - 2 łyżki
Kostka do pieczenia Kasia
- 25 gramów
180 °C
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj rozczyn: W miseczce pokrusz drożdże, dodaj po łyżce cukru i mąki i tyle letniego mleka by rozczyn miał gęstość
śmietany. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Do miski przesiej resztę mąki, dodaj cukier, jajka i sól. Wlej rozczyn i resztę mleka. Wszystko wymieszaj mieszadłami
miksera. Pod koniec mieszania dodaj rozpuszczoną i przestudzoną Kasię i jeszcze raz wymieszaj.
3. Ciasto przełóż na oprószony mąką stół i zagniataj aż zacznie odchodzić od rąk. Przykryj ściereczką i odstaw do
wyrośnięcia.
4. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieć i nadaj mu odpowiednią formę (babkę, warkocz, bułeczkę). Ułóż w wyłożonej
papierem do pieczenia formie i odstaw do ponownego wyrośnięcia.
5. Wszystkie składniki na kruszonkę włóż do miski i zagnieć w palcach na kruszonkę.
6. Wyrośnięte ciasto posmaruj jajkiem wymieszanym z łyżką wody i posyp kruszonką. Wstaw do nagrzanego do 180 st.C
piekarnika i piecz 30 - 40 minut. Po upieczeniu sprawdź patyczkiem czy ciasto jest suche.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zawijaniec z makiem
przepisy.pl
Składniki:
Kostka do pieczenia Kasia
- 80 gramów
mąka pszenna - 350 gramów
świeże drożdże - 25 gramów
cukier - 50 gramów
mleko - 150 mililitrów
jajko - 1 sztuka
sól - 1 szczypta
0 minut
Wskazówki pieczenia:
60 minut
Łatwe
puszka gotowej masy makowej - 0.5 sztuk
cukier puder - 100 gramów
sok z cytryny - 2 łyżki
170 °C
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozprowadź kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodaj łyżkę cukru, 2-3 łyżki mąki i wymieszaj. Powstały zaczyn
odłóż na 10 - 15 minut by podrósł. Resztę mąki przesiej do dużej miski, dodaj wyrośnięty zaczyn, resztę cukru, mleka, żółtko i
sól. Całość wymieszaj.
2. Do ciasta dodaj rozpuszczoną i przestudzoną Kasię. Wymieszaj, a następnie przełóż na podsypany mąką stół i zagnieć na
gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto odłóż pod ściereczkę do wyrośnięcia na godzinę.
3. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 30 cm x 35 cm. Ciasto posmaruj białkiem i wyłóż na nie masę
makową.
4. Ciasto pokrój na paski o szerokości 5 cm (wzdłuż krótszego boku). Dno i boki tortownicy, o średnicy 24 cm lub 26 cm,
wyłóż papierem do pieczenia.
5. Jeden pasek ciasta zwiń i ułóż na środku tortownicy. Pozostałe paski owiń wokół. Ciasto odstaw na 15 minut do
wyrośnięcia. Piecz oko³o 50 - 60 minut w 170 st. C.
6. Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny na gładki lukier. Wystudzone ciasto polej lukrem i udekoruj migdałami.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Ciasto cytrynowe
przepisy.pl
Składniki:
Kostka do pieczenia Kasia
- 1 sztuka
cukier puder - 1 szklanka
jajka - 4 sztuki
mąka - 2 szklanki
proszek do pieczenia - 1 łyżka
cytryna - 2 sztuki
15 minut
Wskazówki pieczenia:
60 minut
Łatwe
180 °C
Sposób przygotowania:
1. Cytryny dokładnie umyj i wytrzyj, a następnie zetrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok.
2. Oddziel żółtka od białek. Miękką Kasię utrzyj dokładnie z cukrem pudrem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
3. Ciągle ucierając dodawaj po jednym żółtku, a następnie wsyp szklankę mąki z proszkiem i wymieszaj.
4. Dodaj startą skórkę, sok z cytryny i resztę mąki i ponownie wymieszaj.
5. Na koniec dodaj ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszaj łyżką.
6. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia, podłużnej formy keksowej o wymiarach 10 x 30 cm i piecz około 50
minut w 180 st. C.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin