SKŁADNIKI:
½ kg czerwonej kapusty;
10dag perłowej fasoli;
1-2 duże jabłka;
1 duża cebula;
3-4 łyżki oleju;
¼ łyżeczki kwasku cytrynowego lub 1-2 łyżki octu;
sól, cukier;
WYKONANIE:
Kapustę obrać z wierzchnich liści, poszatkować, sparzyć, odcedzić, przestudzić. Fasolę ugotować (przed ugotowaniem namoczyć na kilka godzin). Jabłka i cebulę obrać, pokroić. Wszystko wymieszać dodając olej, kwas cytrynowy (lub ocet), sól i cukier.
2 papryki;
3 marchewki;
1 duży seler;
1 cebula;
2 łyżki majonezu;
sól, pieprz, kwas cytrynowy (szczypta);
Marchew i seler umyć, obrać ugotować. Drobno pokroić. Surową, umytą, pozbawioną gniazd nasiennych paprykę i obraną cebulę pokroić w kostkę, posolić. Wszystko razem wymieszać, dodać majonez i resztę składników.
2-3 duże ogórki kwaszone;
2 jabłka;
2 marchewki;
1-2 łyżki zielonej pietruszki lub koperku;
cukier, pieprz;
Ogórki obrać, pokroić w paski lub kostkę. Umyte i obrane marchewki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Jabłka umyć, obrać, pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystko wymieszać dodając olej i pokrojoną zieleninę. Doprawić cukrem i pieprzem.
2 duże pomidory;
2 świeże ogórki;
2 łyżki oleju lub 3-4 łyżki śmietany;
1 łyżka koperku;
sól, pieprz;
Umyte i obrane ogórki, pomidory i cebulę pokroić. Wszystko razem wymieszać. Przyprawić olejem lub śmietaną, solą i pieprzem. Można dodać zielony koperek. Podawać do wędlin.
½ główki kapusty;
1 mały seler;
1 mały pęczek zielonej pietruszki;
sól, cukier, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy;
Kapustę po usunięciu zewnętrznych liści i opłukaniu poszatkować. Marchew i seler umyć, obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wymieszać, przyprawić solą, cukrem, sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym, posypać zieloną pietruszką.
400g. kwaszonej kapusty;
1 łyżka koncentratu pomidorowego;
1 łyżeczka pokrojonej zielonej pietruszki;
1 średnia cebula;
cukier, sól;
Kapustę kwaszoną posypać cukrem, cebulę drobno pokroić, dodać do kapusty wraz z przecierem pomidorowym i olejem, wymieszać. Posypać zieloną pietruszką.
1 mała główka kapusty;
4 duże marchewki;
1 pęczek zielonej pietruszki;
1 pęczek szczypiorku;
4-5 łyżek oleju;
sól, pieprz, kwasek cytrynowy, cukier;
Kapustę po usunięciu wierzchnich liści opłukać, cienko poszatkować i posolić. Marchewkę umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pietruszkę i szczypiorek drobno pokroić. Wszystko razem wymieszać, dodać olej, pieprz, kwasek cytrynowy i cukier.
½ świeżej kapusty;
4 jabłka;
4-5 łyżek oleju lub majonezu;
2-3 łyżki pokrojonego szczypioru;
sól, cukier, pieprz;
Kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać, poszatkować, posolić i zostawić na kilka minut. Ogórki umyć , obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Umyte i obrane jabłka pokroić w kostkę. Wszystko razem połączyć, dodać olej lub majonez, pieprz, sól, cukier, pokrojony szczypiorek i koperek. Wymieszać.
1 pęczek rzodkiewek;
1 cebula albo 1 pęczek szczypiorku;
1 łyżka zielonej pietruszki;
½ szklanki śmietany;
sok z połowy cytryny;
Rzodkiewkę i szczypiorek umyć i pokroić, dodać pietruszkę. Posolić. Wymieszać ze śmietaną. Doprawić sokiem z cytryny.
400g. selerów;
1 łyżeczka rodzynek;
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy;
3 łyżki śmietany;
Seler umyć, obrać zetrzeć na tarce o małych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Dodać obrane i starte jabłka, sparzone rodzynki. Połączyć ze śmietaną lub olejem, doprawić do smaku cukrem i solą.
3-4 kalarepy;
1 łyżka tartego chrzanu;
2-3 łyżki śmietany;
Kalarepę umyć i obrać, drobno poszatkować, dodać tarty chrzan. Wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i cukrem. Podawać do wędliny.
½ kg kwaszonej kapusty;
1 marchewka;
1-2 cebule;
cukier do smaku;
Kapustę (jeżeli za kwaśna, można wypłukać) pokroić. Marchewkę umyć, obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę drobno pokroić. Wszystko wymieszać z olejem i cukrem
1 szklanka ryżu;
6 papryk (zielone, czerwone, żółte);
½ puszki zielonego groszku;
½ puszki kukurydzy;
25dag majonezu;
Ryż ugotować, odcedzić, przestudzić. Seler dobrze umyć, obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach (można sparzyć, jeśli jest twardy). Umyte jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę umyć, usunąć nasiona i pokroić w paseczki. Wszystko razem połączyć dodając groszek, kukurydzę, majonez, sól, pieprz. Wszystko wymieszać.
1 puszka kukurydzy;
1 puszka groszku;
1-2 papryki czerwone (świeże lub konserwowe);
20 dag szynki lub gotowanego kurczaka;
10-15 dag żółtego sera;
½ szklanki oleju lub 250g. majonezu;
½ - 1 puszki ananasów;
możliwe są ziarna słonecznika;
Ryż ugotować, odcedzić, przestudzić. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Mięso i ananasy pokroić w drobną kostkę, ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki wymieszać, dodając kukurydzę, groszek, olej lub majonez oraz ziarna słonecznika.
bjlink