slaskiesmaki_2010_pl.pdf

(3849 KB) Pobierz
Szanowni Państwo!
Już po raz piąty Festiwal „Śląskie Smaki”
®
przyciągnął rzesze
smakoszy, zainteresowanych specjałami kuchni regionalnych
województwa śląskiego. Złoty Potok, w którym odbyła się tegoroczna
edycja imprezy, zachwycał pięknym jurajskim krajobrazem
i pysznym, przyrządzanym na sto sposobów pstrągiem.
Biorące udział w konkursie kulinarnym drużyny amatorów
i profesjonalistów po raz kolejny zaprezentowały wysoki poziom
kulinarnych umiejętności. Amatorzy – Panie z Kół Gospodyń
Wiejskich, przedstawiciele stowarzyszeń czy gotujące rodziny z pasją
przyrządzali potrawy oparte na dawnych, tradycyjnych recepturach,
a profesjonalni kucharze i uczniowie szkół gastronomicznych
imponowali kunsztem i wykwintnością w przygotowaniu i podaniu
śląskich smaków.
Zapraszamy do samodzielnego zmierzenia się z przepisami
na potrawy, które uczestnicy przygotowali w trakcie konkursu
kulinarnego, a my przedstawiamy je Państwu w kolejnej części
niezwykle popularnych mini książeczek kucharskich, wydawanych
po każdym konkursie. Mamy nadzieję, że sprostają Państwo
zadaniu i podobnie jak uczestnicy Festiwalu będą się rozkoszować
rabarbarowym maszketem, królikiem á la zając i pozostałymi
przedstawionymi w wydawnictwie smakołykami.
Życząc powodzenia w kulinarnych podbojach już dzisiaj
zapraszamy na VI Festiwal „Śląskie Smaki”
®
, który odbędzie się
w czerwcu 2011 roku!
Śląska Organizacja Turystyczna
Wydanie I, Katowice 2010
ISBN: 978-83-62001-52-1
2
Spis przepisów:
Przepisy laureatów . . . . . . . . . . . . .
2
Przystawki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Zupy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15
Dania główne . . . . . . . . . . . . . . . . . 21
Desery . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31
1
PRZEPISY LAUREATÓW
V FESTIWALU
„ŚLĄSKIE SMAKI”
®
I MIEJSCE W KATEGORII AMATORÓW
Team Rodzinny, Czarków
PRZEPIÓRKI W SOSIE WŁASNYM
Z RÓŻYCZKAMI PURE I SZPARAGI
W SOSIE ŚMIETANKOWYM
Składniki:
6–8 przepiórek
100 g margaryny
0,5 kg ziemniaków
2 pęczki szparagów
400 ml śmietany 30%
sól
curry
pieprz
czosnek
papryka słodka
sambal
jarzynka warzywna
mąka
maggi
Na rozgrzanej patelni układamy przepiórki, doprawiamy solą, jarzynką warzywną,
curry, papryką mieloną i odrobiną sambalu. Całość smażymy do uzyskania miękkości.
Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy i robimy pure z dodatkiem śmietany i mąki.
Na blachę z piekarnika nakładamy pergamin, wyciskamy przez rękaw dekoracyjny
małe różyczki i pieczemy w piekarniku w temp. 180°C na złoty kolor. Szparagi
obieramy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju. Ze śmietany,
mąki i przypraw przygotowujemy sos śmietankowy. Danie dekorujemy wg uznania
natką pietruszki czy inną zieloną dekoracją.
2
ROSÓŁ Z PIEROGAMI
Z CZARNEJ KACZKI
Składniki:
Rosół:
0,5 kg wołowiny
rosołowej
0,2 kg piersi
z czarnej kaczki
3 l wody
maggi
sól
pieprz
jarzyna rosołowa
(marchew, seler,
pietruszka)
jarzynka warzywna
natka pietruszki
2 kostki rosołowe
Pierogi:
10 dkg mąki
1 jajko
mięso z rosołu
część ugotowanych
warzyw
Mięso wraz z jarzynami gotujemy na wolnym ogniu do
momentu aż mięso będzie miękkie, doprawiamy do smaku.
Pierogi: z mąki i jajka ugniatamy ciasto makaronowe
i rozwałkowujemy, tniemy na trójkąty. Mięso chude wołowe
i pierś z kaczki mielimy na maszynce i przyprawiamy
do smaku. Gotowy farsz zawijamy szczelnie w cieście
makaronowym i gotujemy przez 5–7 minut w osolonej
wodzie. Gorący rosół nalewamy na talerz, dodając 2–3
sztuki pierogów. Całość dekorujemy posiekaną natką
pietruszki.
PLACKI ZIEMNIACZANE
Z GULASZEM Z SARNY
Składniki:
Placki:
1 kg ziemniaków
150 dkg mąki
2 jaja
sól
pieprz
oliwa
Gulasz:
0,75 kg sarniego udźca
50 g marynaty
sól
pieprz
Obrane ziemniaki ścieramy na tarce, dodajemy 2 całe jaja,
papryka słodka
mąkę, przyprawiamy do smaku i smażymy na złocisty kolor.
sambal
Sarninę kroimy na kostkę i wykładamy na gorącą margarynę.
ziele angielskie
Mięso, przyprawiamy i smażymy na miękko. Ze śmietany
curry
i mąki robimy sos i zalewamy usmażoną sarninę. Podajemy
maggi
wg uznania, robiąc jeden duży placek lub trzy małe, a całość
śmietana
oblewamy gulaszem.
mąka
3
Zgłoś jeśli naruszono regulamin