CZEKOLADA.docx

(13 KB) Pobierz

CZEKOLADA

MUS CZEKOLADOWY

 

 

Składniki:

 

 

200 g gorzkiej czekolady

6 jaj

60 g masła

60 g cukru pudru

 

Przygotowanie:

 

 

Oddziel biała od żółtek. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Kiedy będzie już miękka, dodaj masło. Następnie dodaj do masy żółtka, zostaw do ostudzenia. Za pomocą miksera ubij białka. Do masy czekoladowej stopniowo dodawaj białka, mieszaj delikatnie aż uzyskasz jednolitą konsystencję.

 

 

 

 

 

GORĄCA CZEKOLADA Z WANILIĄ

 

Składniki:

 

 

200 g gorzkiej czekolady

200 ml mleka 3,2%

300 ml śmietanki 36%

3 łyżki cukru pudru

laska wanilii

 

 

Przygotowanie:

 

 

Czekoladę połam na małe kawałki. Ubij 100 ml śmietanki. W rondelku zagrzej mleko z przekrojoną na pół laską wanilii i dwoma łyżkami cukru. Po chwili wyciągnij wanilię, wrzuć czekoladę, dodaj 200 ml  śmietanki. Gotuj na małym ogniu aż uzyskasz gęsty napój o jednolitej konsystencji. Przelej czekoladę do filiżanek i udekoruj bitą śmietaną.

 

 

 

PISZINGER MOJEJ MAMY

 

Składniki:

 

 

1,5 kostki masła

25 dag cukru

4 żółtka

10 dag gorzkiego kakao

10 andrutów

2 łyżki koniaku

wiórki kokosowe

 

Przygotowanie:

 

 

Cukier wsyp do rondelka, dodaj odrobinę wody, zagotuj, stopniowo dodawaj masło, czekaj aż się rozpuści. Następnie ściągnij garnek z ognia i pojedynczo dodawaj jajka, cały czas mieszając. Do jednolitej masy dodaj kakao i odrobinę koniaku. Andrut posmaruj masą, przełóż andrutem, posmaruj masą… Wierzch posyp wiórkami kokosowymi! Mniam!

 

 

 

CZEKOLADOWE BROWNIE

 

Składniki:

 

250 g gorzkiej czekolady

280 g masła

250 g drobnego cukru

75 g mąki

3 jaja

pół szklanki wody

75 g orzechów włoskich rozdrobnionych

 

 

Przygotowanie:

 

Czekoladę połam na małe kawałki, masło pokrój w kostkę. Wodę zagotuj w małym rondelku z cukrem i ziarenkami wanilii, dodaj czekoladę, potem masło, następnie ściągnij garnek z ognia. W misce wymieszaj mąkę i jaja, pomału dodawaj syrop czekoladowy, wsyp orzechy, wymieszaj. Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin