Dieta Ziemniaczana.pdf

(34 KB) Pobierz
Dieta Ziemniaczana
Ziemniak, tak często używany w polskiej kuchni, został przywieziony do Europy w XVI wieku z Peru.
Najpierw odnoszono się do niego niezwykle podejrzliwie, przypisując właściwości trujące i moce
szatańskie. Dość szybko jednak przekonano się,
że
to brzydkie warzywo jest nie tylko smaczne, ale i
zdrowe. Ziemniak to dobry lek na wszelkie dolegliwości przewodu pokarmowego: reguluje trawienie,
leczy wrzody
żołądka
i dwunastnicy, zaparcia i niestrawność. Ponadto oczyszcza organizm ze
szkodliwych produktów przemiany materii oraz wzmacnia i regeneruje ustrój po przebytych chorobach.
Likwiduje także obrzęki spowodowane otyłością, ponieważ sprzyja właściwemu obiegowi wody w
organizmie. Jego walory lecznicze wynikają z tego,
że
ma dużą zawartość skrobi, białka,
węglowodanów, potasu, magnezu oraz witamin C, A, PP i B. Wyżej wymienione czynniki sprawiają
że
ziemniak może być podstawą diety odchudzającej, która pozwala stracić dziennie nawet pól
kilograma. Wielu ludzi uważa, iż warzywo to tuczy. Owszem, ale tylko wtedy, gdy polejemy je tłustym,
zawiesistym sosem lub usmażymy na tłuszczu. Jeżeli podczas jego przyrządzania będziemy trzymać
się kilku podstawowych zasad, częste spożywanie ziemniaka pozwoli schudnąć i odmłodnieć.
PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS
Pierwszy dzień.
I
Śniadanie:
2 łyżki tartego jabłka, szklanka jogurtu naturalnego z płatkami zbożowymi.
II
Śniadanie:
herbatka ziołowa, kromka razowego chleba z białym serem.
Obiad:
pieczone ziemniaki. 4 umyte ziemniaki w łupinie pokroić w plastry, posypać
świeżą
bazylią,
ułożyć na wysmarowanej olejem blasze. Piec 40 minut w temperaturze 220° a
ż
będą brązowe i
C
chrupiące. Posypać solą.
Kolacja:
pomarańcza, tost ziemniaczany. Na blasze ułożyć 2 kromki ciemnego pieczywa, 2
średnie
ugotowane ziemniaki pokroić w plastry i ułożyć na chlebie, na wierzchu ułożyć 2 plastry chudej szynki i
plaster
żółtego
sera. Całość polać niewielką ilością kefiru i zapiekać przez kilka minut. Zjeść z sałatą
polaną sosem jogurtowo-cytrynowym.
Drugi dzień.
I
Śniadanie:
szklanka soku owocowego, sałatka z pomidorów i cebuli.
II
Śniadanie:
herbatka ziołowa, kromka razowego chleba z białym serem.
Obiad:
ziemniaki ugotować w mundurkach obrać i pokroić w plastry, por pokroić w talarki, a pieczarki
w grube plastry. Szynkę pokroić w paski. Na odrobinie oleju roślinnego podsmażyć oddzielnie por,
ziemniaki i pieczarki. Składniki wymieszać, skropić sosem sojowo-grzybowym, doprawić solą i
pieprzem, posypać paskami szynki. Podawać o zieloną sałatą.
Kolacja:
szklanka kefiru, zapiekanka ziemniaczana z jabłkami. Kilka ziemniaków obrać i gotować w
osolonej wodzie przez 8 minut; wodę odlać, ziemniaki ostudzić i pokroić w plastry. Dużą cebulę
zrumienić na odrobinie masła, dodać 100 ml rosołu z kostki i tymianek, zagotować. 2 jabłka obrać i
pokroić w plastry. W natłuszczonej formie układać na przemian plastry ziemniaków i jabłek. Polać
rosołem, posolić. Zapiekankę piec w piekarniku w temperaturze 200° przez 20 mi nut. Następnie
C
zwiększyć temperaturę do maksimum i piec jeszcze 5 minut.
Trzeci dzień
I
Śniadanie:
szklanka soku wielowarzywnego, 2 kromki pełnoziarnistego chleba z 3 łyżkami twarożku
z ziołami.
II
Śniadanie:
szklanka niegazowanej wody mineralnej zmieszanej z sokiem z 1 cytryny, kiść
winogron.
Obiad:
szklanka jogurtu z owocami. ziemniaki faszerowane. 2 obrane, ugotowane ziemniaki przekroić
wzdłuż i wydrążyć z nich
środek.
Masę ziemniaczaną przyprawić pieprzem, papryką, gałką
muszkatołową i bazylią, dodać plasterki wędzonego łososia i kilka krewetek, masą napełnić łupiny.
Posypać tartym ostrym serem
żółtym,
wiórkami masła i kilkoma kaparami. Zapiec w piekarniku.
Kolacja:
sałatka ziemniaczana. 200 g ugotowanych w łupinach ziemniaków, 1 ogórek kiszony, 1
cebulę i 1 marchewkę pokroić w plasterki i wymieszać. Dodać łyżeczkę dietetycznego majonezu lub
jogurtu naturalnego.
JADŁOSPIS NALEŻY POWTARZAĆ CO TRZY DNI. UWAGA!
Podczas stosowania diety ziemniaczanej może wystąpić niedobór wapnia, dlatego w jadłospisie
muszą znaleźć się przetwory mleczne; diety nie powinni stosować chorzy na cukrzycę, ponieważ
ziemniaki powodują wzrost poziomu insuliny i cukru we krwi.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin