galareta z jarzynami i z jajkiem.pdf

(28 KB) Pobierz
Galareta z jarzynami i z jajkiem
Sk
ł
adniki:
3 nogi wieprzowe przednie (krótkie) (3x0,5 kg)
1 du
ż
e golonko wieprzowe (1x0,7 kg)
1 udko z kurczaka
3 li
ś
cie laurowe
ziele angielskie
4 z
ą
bki czosnku
1 cebula
1 marchewka
1 pietruszka
kawa
ł
ek selera
sól
pieprz
Maggi
2 jajka
Sposób wykonania:
Nogi wieprzowe oczy
ś
ci
ć
, op
ł
uka
ć
i prze
ł
o
ż
y
ć
do du
ż
ego garnka. Golonko, udko op
ł
uka
ć
i
prze
ł
o
ż
y
ć
razem do garnka. Zala
ć
zimn
ą
wod
ą
(oko
ł
o 6-7 litrów). Doda
ć
li
ś
cie laurowe, ziele
angielskie, czosnek i cebul
ę
. Zagotowa
ć
i gotowa
ć
przez oko
ł
o 2 �½ godziny, pod
przykryciem i na
ś
rednim ogniu. Tak na �½ godziny przed ko
ń
cem gotowania doda
ć
obrane i
op
ł
ukane warzywa (marchew, pietruszk
ę
i seler).
Nast
ę
pnie nogi, golonko i udko wyj
ąć
, ostudzi
ć
, obra
ć
i pokroi
ć
. Marchew, pietruszk
ę
i
seler równie
ż
wyj
ąć
. Ostudzi
ć
, pokroi
ć
w kostk
ę
i od
ł
o
ż
y
ć
do dekoracji. Jajka ugotowa
ć
na
twardo, ostudzi
ć
i obra
ć
. Pokroi
ć
w plasterki i od
ł
o
ż
y
ć
do dekoracji.
Rosó
ł
przecedzi
ć
i doda
ć
do niego pokrojone mi
ę
so. Doprawi
ć
do smaku sol
ą
, pieprzem i
Maggi. Wymiesza
ć
i zagotowa
ć
. Na dno ma
ł
ych plastikowych miseczek (np. po serku)
po
ł
o
ż
y
ć
plasterek jajka, a obok troch
ę
marchewki, pietruszki i selera. Nast
ę
pnie przela
ć
galaret
ę
, najpierw nala
ć
g
ę
st
ą
- galaret
ę
z mi
ę
sem, aby dekoracja z jajek i warzyw nie
wyp
ł
yn
ęł
a na gór
ę
, a potem t
ę
rzadk
ą
galaret
ę
– rosó
ł
. Odstawi
ć
do ostudzenia, nast
ę
pnie
w
ł
o
ż
y
ć
do lodówki do st
ęż
enia. Z podanych sk
ł
adników wyjdzie oko
ł
o 15 miseczek po 100
ml.
Przed podaniem zebra
ć
t
ł
uszcz z galarety i wyj
ąć
j
ą
z miseczki. Podawa
ć
z octem.
Smacznego.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin