WINO GRUSZKOWE.doc

(23 KB) Pobierz

Przepis nr. 01

 

WINO GRUSZKOWE

 

Słodkie deserowe odmiany gruszek nie najlepiej nadają się na wina. Nadają się natomiast jako domieszka do owoców kwaśnych np. jabłek. Z cierpkich twardych gatunków gruszek (tzw. moszczowych) można robić dobre wina. Postępowanie przy wyrobie wina z gruszek jest podobne jak przy wyrobie wina z jabłek.

 

4 sposoby na przygotowanie gruszek:

 

·        Starcie ich na drobnym sitku, emaliowanej lub plastykowej tarki kuchennej.

·        Zmiażdżenie owoców jakimś drewnianym mocnym tłuczkiem w mocnym drewnianym lub emaliowanym naczyniu.

·        Zmielenie ich w maszynie do mielenia mięsa z przystawką do miażdżenia owoców.

·        Podgrzewanie (NIE GOTOWANIE!) przez około 1,5h drobno pokrojonych gruszek. Owoce zmiękną, częściowo się nawet rozpadną i dadzą się łatwo zetrzeć na miazgę.

 

Otrzymaną miazgę zadajemy odpowiednią ilością wrzącej wody, po ochłodzeniu zaczynem z drożdży, po 1 dniu cedzimy przez gęste płótno, na pozostałą miazgę nalewamy resztę przepisanej wody, po kilku godzinach scedzamy i w tak otrzymanej cieczy rozpuszczamy przepisany cukier. W zależności od ilości cukru, powyższy płyn dodajemy do moszczu w 1 – 3 ratach.

 

Przykład na 10l. wina:

 

WINO 17%                A

WINO 17% (mieszane)  B

WINO 17% (mieszane)  C

9 kg. Gruszek deserowych

6 kg. Gruszek deserowych

5 kg. Gruszek deserowych

4l. Wody

2 kg. Gruszek dzikich

3 kg. Kwaśnych jabłek

2,8 kg. Cukru

4,5l. Wody

4l. Wody

25g. Kwasku cytrynowego

2,8 kg. Cukru

2,8 kg. Cukru

0,5 g. Taniny

20g. Kwasku cytrynowego

 

 

Czysty sok z gruszek deserowych można podgrzewając (NIE GOTUJĄC!) odparować do połowy pierwotnej objętości i sfermentować bez dodatków, tylko z drożdżami winnymi !

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin