Turecki chleb.doc

(334 KB) Pobierz
Turecki chleb-Pida

Turecki chleb-Pita

ciasto

·         mąka Surfing (lub inna pszenna) 0,5 kg

·         drożdże świeże (lub suszone) 14 (7) g

·         oliwa 4 łyżki

·         cukier 1 łyżeczka

·         sól 10 g

·         woda o temp. pokojowej 300-350 ml

do posypania

·         mak dowolnie

·         sezam dowolnie

1. Wodę wlać do miski, dodać cukier i drożdże. Odstawić na kilka minut do czasu aż pojawia się bąbelki. Dodać olej, ¼ przesianej maki i sol i wygniatać dobrze przez Ok 5 min. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40min by objętość ciasta się podwoiła.

2. Ciasto rozgnieść rękami na stolnicy wysypanej mąkę, podzielić na 3 części a z każdą rozwałkować na plaski okrąg. Palcami wygnieść wgłębienia lub naciąć wzorek kratki. Nie dodawać już absolutnie maki. Ciasto musi być miękkie. Znów odłożyć przykryte do wyrośnięcia na ok. 20min.

3. Ciasto posypać sezamem i wkładać partiami na blaszce do piekarnika, nagrzać i gorące ponownie wyjąć. Piekarnik od razu znów zamknąć by temperatura nie spadła.

4. Ciasto rozciągnąć na blaszce do ok. 25cm i znów włożyć do piekarnika. Piec w 230*c przez 8-10 min. Na złotobrązowo.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin