KIEŁBASA STAROWIEJSKA.pdf

(26 KB) Pobierz
KIEŁBASA STAROWIEJSKA
Skład na 10 kg.
mięso z szynki - 6 kg
mięso z karkówki - 4 kg
Przyprawy:
sól warzona - 0,16kg tzn. 1,6% na 1 kg mięsa
pieprz czarny mielony - 0,05 kg
majeranek - 0,04 kg
czosnek - 0,05 kg
cukier - 0,03 kg
woda - 0,5 l
Jelita:
jelita wieprzowe fi 28-30 mm.
Mięso kroimy w drobną kostkę 1-1 cm. Czosnek
dokładnie rozgniatamy i dodajemy do 0,5 litra wody po czym
wodę dolewamy do pokrojonego mięsa wraz z solą i
pozostałymi przyprawami dokładnie mieszając ok. 10 min. Po
dokładnym wymieszaniu pozostawiamy na 2h
Po upływie 2h nabijamy kiełbaskę w jelita i kręcimy w
parki o dł. 25-30 cm.
Zapiekanie:
Kiełbasę zapiekamy w piekarniku przez 50-60 min w
temp. 180 st.C, pod koniec pieczenia często obserwując
stopień przypieczenia skórki, by nie dopuścić do jej przypalenia.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin