Kiełbasa słoikowa.pdf

(62 KB) Pobierz
Kiełbasa słoikowa
Składniki:
1 kg łopatki, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, majeranek, Vegeta
Przygotowanie:
Łopatkę zmielić w maszynce do mięsa (na najgrubszych "oczkach"). Czosnek utrzeć na jednolitą
masę. Mięso wymieszać z czosnkiem i przyprawami.
Niestety trzeba to próbować na surowo i dostosować do indywidualnych upodobań; moja Mama
daje dużo majeranku i czasami nawet więcej czosnku, bo bardzo lubimy. Aha - ważne - mięso na
surowo powinno być trochę mało słone - bo jak w trakcie gotowania puści soki to jego "słoność" się
wzmoże. Kiedy mięso będzie już miało jednolitą konsystencję trzeba je załadować do czystych
wymytych słoików. Najlepsze są nieduże, takie od dżemu lub te większe od majonezu. Mięso
trzeba ciasno ubić w słoiku, tak żeby nie było tam żadnych pęcherzyków powietrza - nakładaj tylko
do 3/4 wysokości. Słoiki trzeba mocno zakręcić i ustawić w dużym garnku z zimną wodą, woda
powinna przykrywać słoiki przynajmniej do połowy wysokości (na dno garnka możesz położyć
jakąś szmatkę, Mama mówi, że to zapobiegnie pęknięciu słoików w trakcie gotowania). Wodę i
słoiki trzeba powoli podgrzewać, aż do zagotowania, a następnie gotować przez godzinę na
maleńkim ogniu (woda powinna sobie leniwie bulgotać). następnie słoiki wyjmujesz, zostawiasz do
wystygnięcia i wkładasz do lodówki. Następnego dnia powtarzasz zabawę z gotowaniem (też
godzinę). Jeśli lubisz troszkę tłuściejszą kiełbasę to możesz część mięsa zastąpić boczkiem w
proporcji 2/3 mięsa 1/3 boczku.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin