Sernik na makowcu.pdf

(73 KB) Pobierz
Sernik na makowcu
Składniki
Ciasto makowe:
szklanka maku
1/4 szklanki miodu
1/4 szklanki cukru
10 dag masła
3 jaja
łyżeczka proszku do
pieczenia
bakalie
Ciasto serowe:
1 kg twarogu
6 jaj
kostka masła
3/4 opakowania budyniu
śmietankowego
łyżka mąki ziemniaczanej
Przepis
Mak zalać gorącym mlekiem i zostawić na noc.
Rano odsączyć, zemleć dwa razy, dodać miód.
Masło utrzeć z żółtkami i cukrem i domieszać
do maku. Dodać proszek i ubitą na sztywno
pianę z białek, a także sporo rodzynek i
orzechów. Przełożyć ciasto do nasmarowanej
masłem i wysypanej bułką tartą formy i
podpiec 15 minut.
Zmielony dwukrotnie ser połączyć z żółtkami
utartymi z cukrem i masłem. Wsypać budyń z
torebki i bakalie, wymieszać, a potem
delikatnie połączyć z ubitą pianą z białek i
łyżką mąki. Masę wyłożyć na makowy spód i
piec około 40 minut w temp. 200 stopni.
Sprawdzać co jakiś czas jak wygląda wierzch
sernika, jeśli będzie złoto-brązowy, a patyczek
włożony do środka raczej suchy, wyłączyć
piekarnik, ale zostawić w nim ciasto przy
uchylonych drzwiczkach na 15 minut. W tym
czasie sernik troche opadnie.
Gotowy można polać polewą czekoladową. A
przechowywac najlepiej w lodówce.
Smacznego :-)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin