Likier porzeczkowy CassisZestaw na 2,5 litra likieru.1,25 l nalewu z czarnych porzeczek,1 l syropu cukrowego,250 ml spirytusu o mocy 95ż.Nalew z czarnych porzeczek:1 kg czarnych porzeczek,1,25 l spirytusu o mocy 70ż.1. Sporzadzic nalew z czarnych porzeczek: owoce oczyscic z szypulek, umyc nasicie zimna woda, rozgniesc i wsypac do sloja. 920 ml spirytusu o mocy 95żrozcienczyc 345 ml wody i wlac do porzeczek, sloj dobrze zakorkowac i odstawic owoce do macerowania n 4-6 tygodni, mieszajac je 2-3 razy w tygodniu.2. Wlac do garnka 420 ml wody, zagrzac ja i wsypac powoli 1 kg cukru, mieszajacgo, az do rozpuszczenia. Nastepnie doprowadzic do wrzenia i gotowac ok. 10min zbierajac z powierzchni piane, potem odstawic do ostygniecia.3. Uzyskany po maceracji nalew (ok. 1,25 l) zlac do gasiorka, dolac litr syropucukrowego, calosc dobrze wymieszac, nastepnie dodac 250 ml spirytusu o mocy95ż i odstawic do dojrzewania przez 3-6 miesiecy.- Likier z czarnej porzeczki moze byc stosowany jako aperitif sporzadzonyprzez zmieszanie w szklaneczce kieliszka Cassis z 3-4 kieliszkami bialego,wytrawnego wina.
kiszlu