Ogórki kiszone.pdf
(
28 KB
)
Pobierz
Ogórki kiszone
Składniki:
Sposób wykonania:
Trzeba wybrać jędrne i świeże ogórki, umyć czysto i posolić na noc, rano każdy osuszyć
serwetą, owinąć w liść od winogron lub też przesypać tylko liśćmi i koprem, ułożyć w
sądek, zalać zimną wodą, przycisnąć denkiem, wynieść do zimnej spiżarni. Chcąc mieć
ogórki w 24 godzin ukiszone, poukładać je w słój lub garnek, nalać letnią wodą, do której
wlać 1/4 części białego żytniego barszczu, kawałek razowego chleba, postawić w
ciepłym miejscu, a będą we 24 godziny gotowe. Przepis ze starej książki kucharskiej z
1897 r.
Plik z chomika:
t500
Inne pliki z tego folderu:
Żydowska sałatka warzywna.pdf
(44 KB)
Żurek z chrzanem i śmietaną.pdf
(73 KB)
Żurek po kielecku.pdf
(85 KB)
Żurek na skrzydełku.pdf
(43 KB)
Żurek.pdf
(30 KB)
Inne foldery tego chomika:
330 Ciast
Balerony
Boczki
Ewa Wachowicz-przepisy
Kawa
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin