Ogórki kiszone.pdf
(
28 KB
)
Pobierz
Ogórki kiszone
Składniki:
Sposób wykonania:
Trzeba wybrać jędrne i świeże ogórki, umyć czysto i posolić na noc, rano każdy osuszyć
serwetą, owinąć w liść od winogron lub też przesypać tylko liśćmi i koprem, ułożyć w
sądek, zalać zimną wodą, przycisnąć denkiem, wynieść do zimnej spiżarni. Chcąc mieć
ogórki w 24 godzin ukiszone, poukładać je w słój lub garnek, nalać letnią wodą, do której
wlać 1/4 części białego żytniego barszczu, kawałek razowego chleba, postawić w
ciepłym miejscu, a będą we 24 godziny gotowe. Przepis ze starej książki kucharskiej z
1897 r.
Plik z chomika:
krystynapolok555
Inne pliki z tego folderu:
Kuchnia - PRZETWORY.pdf
(752 KB)
Marynaty.doc
(35 KB)
Żeberka wędzone (Stary oryginalny przepis).pdf
(28 KB)
Zimowa sałatka ogórkowa.pdf
(30 KB)
Włoszczyzna solona.pdf
(28 KB)
Inne foldery tego chomika:
owoce
PRZETWORY
Przetwory 2
Przetwory 3
Przetwory 4
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin