Kuchnia - PRZEKĄSKI.pdf
(
186 KB
)
Pobierz
Aromatyczny bób
25 dag bobu surowego lub z puszki
4 du e z bki czosnku
5 y ek oleju s onecznikowego
sól
Sposób wykonania :
Czosnek obra , rozetrze z sol i wymiesza z olejem.
Bób ugotowa lub wyj z puszki i os czy .
Po czy z czosnkiem.
Starannie wymiesza , odstawi do lodówki na 2 godziny.
Podawa z bagietk .
Ciasteczka ziemniaczane z kurczakiem
1/2 zimnego piure ziemniaczanego
1/2 ma ego kurczaka
25 dag mro onej mieszanki warzywnej
3 dymki lub szczypior
1 jajko
1/2 p askiej y eczki rozmarynu
4 y ki tartej bu ki
3 y ki oliwy z oliwek
1 cytryna do przybrania
Sposób wykonania :
Ugotowa kurczaka i mieszank warzywn .
Mi so pokroi w drobn kostk , wymiesza z piure ziemniaczanym i mieszank
warzywn , doda dymk lub szczypior i rozmaryn, wbi jajko, doprawi sol i
pieprzem.
Z masy uformowa wa ek, pokroi na centymetrowej grubo ci kr ki i posypa je bu k
tart .
Piec na blasze wysmarowanej oliw , a ciastka nabior z ocistego koloru.
Przybra cytryn .
Gruszki faszerowane w tróbk
1
8 gruszek
40 dag w tróbki
1 cebula
10 dag salami
2 y ki bulionu
2 y ki posiekanego koperku
4 y ki oleju
sól, pieprz
Sposób wykonania :
W tróbk umy , os czy , pokroi na kawa ki.
Cebul obra , posieka .
Salami pokroi w ma kostk .
Na patelni rozgrza 1/2 oleju, w o y cebul i w tróbk , sma y 5 minut.
Nast pnie doda salami i bulion, dusi 10 minut.
Na koniec przyprawi sol i pieprzem.
Gruszki umy , obra , ci wierzchy, wydr y , wype ni farszem, przykry
wierzchami.
Tak przygotowane gruszki u o y na nat uszczonej blasze i wstawi do nagrzanego
piekarnika.
Zapieka 10 minut w temperaturze 180oC.
Gotowe gruszki posypa koperkiem.
Jajka w sosie z surowych pomidorów
6 dojrza ych twardych pomidorów
6 jajek
4 y ki oliwy
1 starty z bek czosnku
2 y ki soku z cytryny
1,5 grubo posiekanej natki pietruszki
20 li ci bazylii
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Jajka wk adamy do wrz tku i gotujemy tak by ó tka by y tylko lekko ci te.
Studzimy.
Sparzone pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kosteczk .
W misce delikatnie mieszamy je z oliw , sokiem z cytryny, czosnkiem, natk pietruszki,
15 listkami bazylii poszarpanej na kawa ki, solimy i pieprzymy do smaku i wstawiamy
do lodówki na godzin .
Obieramy jajka, kroimy je wzd u na pó .
Sos pomidorowy nak adamy na talerzyki.
Uk adamy na nim jajka, posypujemy sol i pieprzem, dekorujemy bazyli .
2
Kanapka na lunch
2 ledzie marynowane
4 pajdy razowego chleba
4 li cie sa aty
4 y eczki mas a
2 jajka
kilka ga zek koperku
y ka ketchupu
pieprz
Sposób wykonania :
Jajka ugotowa na twardo (10 minut) ostudzi , obra , podzieli na wiartki.
ledzie os czy z marynaty, podzieli na ma e dzwonka.
Sa at umy i dok adnie osuszy .
Koperek op uka , otrzepa z wody, listki w ca o ci oderwa od ga zek.
Chleb posmarowa mas em.
Na ka dej kromce po o y li cie sa aty, po 2 wiartki jajka na twardo oraz kilka
kawa ków ledzia.
Wierzch kanapek przybra listkami koperku, oprószy wie o zmielonym pieprzem.
Ka d kanapk ozdobi du ym kleksem ketchupu.
Karczochy nadziewane krabami (W ochy)
50 dag karczochów (z puszki)
3 y ki ciemnego octu winnego
2 pomidory
2 pory
15 dag mi sa krabów lub krewetek
2 y ki oleju
kilka ga zek koperku
czerwony pieprz w ziarenkach
sól
Sposób wykonania :
Karczochy ods czy , skropi po ow octu winnego.
Pomidory sparzy , obra ze skórki, usun pestki, mi sz posieka .
Pory op uka , bia cz
pokroi w cienkie plasterki.
Wymiesza z pomidorami i mi sem krabów.
Z pozosta ego octu oraz oleju przygotowa marynat .
Przyprawi do smaku sol i rozgniecionymi ziarnami czerwonego pieprzu.
3
Marynat pola pory z pomidorami i mi sem krabów.
Powstya ym farszem nape nia serca karczochów i odstawi na 30 minut.
Udekorowa ga zkami kopru.
Karczochy nadziewane wo owin (W ochy)
4 karczochy
cytryna
2 szalotki
50 dag mielonej wo owiny
2,5 dag mielonych orzechów laskowych
2,5 dag siekanych orzechów laskowych
jajko
2 p czki szczypiorku
szczypta kminku rzymskiego
3 czerwone papryki
2 cebule
2 y ki oleju
1/2 szklanki wywaru warzywnego
y eczka koncentratu pomidorowego
cukier
pieprz cayenne
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Karczochy obra
*
i gotowa 15 minut w osolonej wodzie z dodatkiem soku wyci ni tego
z cytryny.
Obrane szalotki posieka i wymiesza z mi sem, orzechami oraz jajkiem.
Op uka szczypiorek i drobniutko posieka .
P czek szczypiorku doda do mi sa.
Doprawi do smaku sol , pieprzem i kminkiem rzymskim.
Karczochy ods czy , ostudzi , wydr y rodki i nape ni mi snym nadzieniem.
U o y w aroodpornym naczyniu, pola odrobin wody i przykry .
Piec 40 minut w temperaturze 200oC.
Cebul i papryk drobno pokroi , krótko przesma y na oleju.
Zala wywarem warzywnym i gotowa na niedu ym ogniu oko o 10 minut.
Nast pnie zmiksowa , doda koncentrat pomidorowy i doprawi do smaku sol ,
pieprzem cayenne oraz cukrem.
Karczochy podawa z sosem posypanym reszt szczypiorku.
*
Przygotowanie karczocha
- krok po kroku
Koktajl z krabów i owoców mango
4
2 owoce mango
1 str k czerwonej papryki
10 dag krabów z puszki
2 y ki majonezu
4 y ki mietany
1 y eczka cukru
1 y eczka soku cytrynowego
1 y eczka ziaren marynowanego zielonego pieprzu
1 y ka chrzanu
kilka listków mi ty do dekoracji
Sposób wykonania :
Owoce mango umy , wytrze i przekroi wzd u na pó , wyj pestki.
Po ówki owoców wydr y , pozostawiaj c cianki grubo ci oko o 1/2 cm.
Mi sz pokroi w drobn kostk .
Papryk umy , wytrze i tak d ugo opieka w piekarniku, a skórka pop ka.
Zdj skórk z papryki, usun gniazda nasienne, po czym pokroi j w cienkie paski.
Kraby prze o y do sita, roztrz sn widelcem, op uka zimn wod i os czy .
Majonez wymiesza ze mietan , cukrem, sokiem z cytryny, zielonym pieprzem,
chrzanem, pokrojonymi mango i krabami.
Wymieszany koktajl na o y do wydr onych po ówek owoców, ob o y paseczkami
papryki i udekorowa listkami mi ty.
Krasnoludki z kie basy
0,5 kg kie basy serdelowej
chleb lub bu ka
mas o
rze ucha
twaróg lub po ówki jaj
pomidor
marchew
papryka
Sposób wykonania :
Kawa ki kie basy serdelowej lub serdelki ustawi na okr g ych podstawkach z bu ki lub
chleba posmarowanego mas em.
Chleb posypa dekoracyjnie drobno posiekan rze uch .
G ówk krasnoludkowi robi si z twarogu lub z po owy jaja, a nos i usta z kawa eczków
pomidora, marchwi lub papryki; oczka - z ziaren pieprzu lub kawa ków marynowanych
grzybów.
5
Plik z chomika:
valdi007
Inne pliki z tego folderu:
Masło czosnkowe(1).doc
(27 KB)
Masło czosnkowe.doc
(27 KB)
Kiszka ziemniaczana.doc
(73 KB)
Kiełbasa polska.doc
(69 KB)
KIEŁBASA BIAŁA PIECZONA.doc
(20 KB)
Inne foldery tego chomika:
STYLIZACJA
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin