Kiszka z podrobów.pdf
(
29 KB
)
Pobierz
Kiszka z podrobów
Składniki:
pokrajane mięso z jednej głowy wieprzowej 1,25 kg podgardla nerki płuca serce
śledziona wątroba szklanka krwi wieprzowej sól 20 g pieprzu 10 g ziela angielskiego kilka
goździków łyżka majeranku grube jelito wieprzowe
Sposób wykonania:
Mięso, podgardle, nerki, płuca, serce i śledzionę włożyć do garnka i zalać wodą w takiej
ilości, aby wszystko przykryła. Gotować godzinę, dodać wątrobę i dalej gotować, aż
składniki będą miękkie. Wyjąć wątrobę i płuca i przepuścić je przez maszynkę do mięsa,
przelewając podczas mielenia krwią. Resztę mięsa i podrobów pokrajać ostrym nożem w
kostkę. Przyprawy bardzo drobno utłuc. Wszystko razem dokładnie wymieszać i gotową
masę napełnić jelita do 2/3 ich objętości. Końce jelit zawiązać i gotować kiszki na bardzo
małym ogniu godzinę od chwili zagotowania wody, uważając aby nie popękały. Po
ugotowaniu obmyć przegotowaną wodą, rozłożyć na desce, przykryć drugą deską lekko
naciskając i zostawić do następnego dnia. W zimnym miejscu można przechowywać
około 10 dni. Do dłuższego przechowywania kiszki należy wędzić 12 godzin w zimnym
dymie.
Plik z chomika:
Tatar73
Inne pliki z tego folderu:
Jak peklować mięso.docx
(18 KB)
Udka smażone w majonezie i ketchupie.jpg
(115 KB)
Kotlety schabowe inaczej.doc
(416 KB)
Sznycel wiedeński.doc
(398 KB)
Smażone piersi z kurczaka.doc
(221 KB)
Inne foldery tego chomika:
1.Baranina
10.Grzyby
11.Pieczenie
12.Weki
2.Kozica
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin