Zdrowe żywienie-Dodatki do żywności.pdf

(135 KB) Pobierz
Wykaz substancji dodatkowych dodawanych do
środków spożywczych
i używek oraz substancji pomagających w
przetwarzaniu środków
spożywczych i używek
Substancje dodatkowe
Substancje pomagające
Substancje dodatkowe dodawane do środków spożywczych i używek
Substancjami dodatkowymi do żywności "food additives" określa się
substancje normalnie nie spożywane jako żywność, nie będące typowymi
składnikami żywności, posiadające lub nie posiadające wartości odżywczej,
których celowe użycie technologiczne w czasie produkcji, przetwarzania,
preparowania, traktowania, pakowania, paczkowania, transportu i
przechowywania spowoduje zamierzone lub spodziewane rezultaty w środku
spożywczym albo w półproduktach będących jego komponentami.
Substancje dodatkowe mogą stać się bezpośrednio lub pośrednio
składnikami żywności lub w inny sposób oddziaływać na jej cechy
charakterystyczne. Definicja nie obejmuje substancji dodawanych w celu
zachowania lub poprawienia wartości odżywczej.
Substancjami dodatkowymi nie są następujące składniki:
1
1) substancje przeznaczone do wód do picia, mineralizowanych i innych,
2) produkty zawierające pektynę i pochodzące z wysuszonego miąższu
jabłek lub wysuszonych wytłoków z jabłek lub skórek owoców cytrusowych
albo ich mieszaniny, otrzymane przez działanie rozcieńczonym kwasem, po
którym następuje częściowa neutralizacja solami sodową i potasową
("pektyna płynna"),
3) baza gumy do żucia,
4) białe lub żółte dekstryny, prażona lub dekstrynizowana skrobia, skrobia
modyfikowana działaniem kwasów bądź zasad, skrobia bielona, fizycznie
modyfikowana skrobia i skrobia traktowana enzymami amylolitycznymi,
5) chlorek amonu,
6) plazma krwi, żelatyna spożywcza, hydrolizaty białkowe oraz ich sole,
białka mleka i gluten,
7) aminokwasy oraz ich sole inne niż kwas glutaminowy, glicyna, cysteina i
cystyna oraz ich sole i które nie spełniają funkcji dodatków,
8) kazeina i kazeiniany, białczany,
9) inulina.
Numer wg
Systemu
Oznaczeń
Nazwa w języku polskim
Unii
Europejskie
j
E 100
Kurkumina
Nazwa w języku
angielskim
Funkcja
technologiczna
Curcumin
barwnik
2
(i) Ryboflawina
E 101
(ii) Ryboflawiny-5'-fosforan
E 102
E 104
E 110
Tartrazyna
Żółcień chinolinowa
Żółcień pomarańczowa S
Koszenila,
E 120
Kwas karminowy
Azorubina
E 122
(i) Riboflavin
(ii) Riboflavin-
5'-phosphate
Tartrazine
Quinoline Yellow
Sunset Yellow FCF
Orange Yellow S
Cochineal,
Carminic acid,
Carmines
Azorubine,
barwnik
barwnik
barwnik
barwnik
barwnik
barwnik
barwnik
Carmoisine
E 123
Amarant
Czerwień koszenilowa
Amaranth
Ponceau 4R,
barwnik
E 124
Cochineal Red A
E 127
E 128
E 129
E 131
Erytrozyna
Czerwień 2G
Czerwień Allura AC
Błękit patentowy V
Erythrosine
Red 2G
Allura Red AC
Patent Blue V
barwnik
barwnik
barwnik
barwnik
barwnik
3
Indigotine
E 132
Indygotyna
Indigo Carmine
E 133
Błękit brylantowy FCF
Chlorofile i chlorofiliny
E 140
(i) Chlorofile
(ii) Chlorofiliny
Brilliant Blue FCF
Chlorophylls and
Chlorophyllins
(i) Chlorophylls
(ii) Chlorophyllins
barwnik
barwnik
barwnik
Copper complexes of
Chlorofili i chlorofilin kompleksy
chlorophylls and
miedziowe
chlorophyllins
E 141
(i) Chlorofili kompleksy
miedziowe
(ii) Chlorofilin kompleksy
miedziowe
E 142
E 150a
E 150b
E 150c
E 150d
Zieleń S
Karmel
Karmel siarczynowy
Karmel amoniakalny
Karmel amoniakalno-
siarczynowy
(i) Copper complexe of
chlorophylls
(ii) Copper complexe of
chlorophyllins
Green S
Plain caramel
Caustic sulphite
caramel
Ammonia caramel
Sulphite ammonia
caramel
barwnik
barwnik
barwnik
barwnik
barwnik
barwnik
4
E 151
E 153
E 154
E 155
Czerń brylantowa PN
Węgiel roślinny
Brąz FK
Brąz HT
Karoteny
Brilliant Black PN,
Black BN
Vegetable carbon
Brown FK
Brown HT
Carotenes
(i) Mixed carotenes
(ii) Beta-carotene
Annato, bixin, norbixin
barwnik
barwnik
barwnik
barwnik
E 160a
(i) Mieszanina karotenów
(ii) Beta-karoten
barwnik
E 160b
E 160c
E 160d
E 160e
Annato, biksyna, norbiksyna
barwnik
Ekstrakt z papryki (kapsantyna, Paprika extract,
barwnik
kapsorubina)
capsanthin, capsorubin
Ekstrakt z pomidorów (likopen) Lycopene
Beta-apo-8'-karotenal (C 30)
Beta-apo-8'-carotenal
(C 30)
barwnik
barwnik
E 160f
E 161b
E 161g
E 162
E 163
Ester etylowy kwasu beta-apo- Ethyl ester of beta-apo-
barwnik
8' -karotenowego (C30)
8' -carotenic acid (C30)
Luteina
Kantaksantyna
Betanina, czerwień buraczana
Antocyjany
Lutein
Canthaxanthin
Beetroot Red, Betanin
Anthocyanins
barwnik
barwnik
barwnik
barwnik
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin