Sernik babci.rtf

(7 KB) Pobierz
Sernik babci

Sernik babci

 

Składniki:

ciasto: 

3 szklanki mąki

szklanka cukru

25 dag miękkiego masła

3 żółtka

3 łki kakao

2 łeczki proszku do pieczenia

masa serowa:

1 kg białego sera

25 dag masła

szklanka cukru

3 żółtka

6 białek

15 dag rodzynek

łka kaszy manny

łka mąki ziemniaczanej

aromat waniliowy

 

Z podanych składników (oprócz kakao) zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części (1/3 i 2/3). Mniejszą ugnieć z porcją kakao. Z białego i ciemnego ciasta ulep kule, owiń je w folię i włóż do lodówki.

 

Ser zmiel 2-3 razy (możesz też kupić ser trzykrotnie zmielony). Masło utrzyj na puch i połącz z serem. Dodaj żółtka utarte z cukrem, mą ziemniaczaną, kaszę mannę, aromat i całość dokładnie wymieszaj. Dodaj rodzynki i pianę ubitą z białek, któ delikatnie, lecz starannie  wymieszaj z ciastem.

 

Dużą blachę wysmaruj masłem i posyp buł tartą. Teraz na grubej tarce zetrzyj schłodzone już w lodówce jasne ciasto i rozłóżwną warstwą na blasze. Na tym podkładzie rozsmaruj masę serową. Po wierzchu posyp startym na tarce ciemnym ciastem.  Piecz około godziny w temperaturze 200°C. Sukces zapewniony!

Zgłoś jeśli naruszono regulamin